Czy jest sens szczepić i na co?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

777temida

01 czerwca 2012, 11:39

Mam 8 kotów wychodzących, trafiły do mnie w różnym czasie i są w różnym wieku, jest i kilkumiesięczny i starszy kot. Żaden nie był nigdy szczepiony, a mają czasem kontakt z innymi kotami (rzadko ale jednak) wątpię by te z którymi mają kontakt były szczepione (mieszkam na wsi). Nigdy też moje koty nie miały robionych żadnych testów na białaczkę itp. Część (4) z moich kotów pochodzą z jednego miotu, mam też u siebie ich matkę, w sumie było ich w miocie 6 ale 2 nie przeżyły (jeden najprawdopodobniej z wyczerpania-był najmniejszy i słaby, drugi zaś z niewiadomych przyczyn z dnia na dzień został znaleziony martwy w ich legowisku i ten zdechł jako pierwszy, wszystko to zaś miało miejsce gdy miały mniej niż 2 mies).
Czy w takim przypadku jest sens koty na coś szczepić skoro być może (choć oczywiście nie wiemy) mogły mieć już kontakt z chorobami na które się szczepi? W sumie wyglądają zdrowo, czasem zdarzy się któremuś kichnąć ale nie często i nie widać żadnej wydzieliny.
Szczepic na coś czy nie? I mam jeszcze pytanie czy w Polsce są szczepionki na choroby od-kleszczowe?
Awatar użytkownika
sunshain

07 czerwca 2012, 11:55

w świetle najnowszych badań:
podgląd niedostępny
Awatar użytkownika
Esme

07 czerwca 2012, 16:38

A można tak z grubsza po polsku ? :?
ODPOWIEDZ
  • Informacje