Witam mam pytanko ,mój kocur ma już dwa lata,jakieś ponad rok temu został wykastrowany i jeszcze nigdy nie robiłem mu badania moczu i moje pytanie brzmi czy już powinienem ??
a drugie pytanie co do kamieni w moczu,czy to jest tak że każdy kastrowany kocur je będzie w końcu miał?? czy niekoniecznie,zależy od organizmu ?? bo tak czytam na ten temat trochę i zaczynam się martwić,minął ponad rok od kastracji,wszystko jest ok no ale może czas najwyższy kocurka przebadać jednak problem tkwi w tym że w moim miasteczku nie ma dobrego weta z np laboratorium do zbadania moczu.Z góry dziękuję za odpowiedz,pozdrawiam!
Badanie moczu
watro sprawdzić mocz. Nie każdy kot będzie chorował. Zależy od danego osobnika.
zależy od kota, od tego jak dużo pije, jak oddaje mocz(mój ma w zwyczaju trzymać).
Warto kontrolować mocz ale też bez przesady. Z ważniejszych objawów na które trzeba zwracać uwagę to nagłe posikiwanie kota poza kuwetą oraz na wylizywanie prącia po oddaniu moczu(co znaczy że go boli = kryształy w pełnej krasie).
Niestety koty dość dobrze ukrywają jak coś im dolega... ja nigdy nie zapomnę jak mój kocur się "zapchał"... wycie , wymioty .
Warto kontrolować mocz ale też bez przesady. Z ważniejszych objawów na które trzeba zwracać uwagę to nagłe posikiwanie kota poza kuwetą oraz na wylizywanie prącia po oddaniu moczu(co znaczy że go boli = kryształy w pełnej krasie).
Niestety koty dość dobrze ukrywają jak coś im dolega... ja nigdy nie zapomnę jak mój kocur się "zapchał"... wycie , wymioty .
-
- Informacje
-