pytanie do dr Jarka - 10miesięczny kotek

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

dr_zet

02 lutego 2014, 01:57

Witam, proszę o pomoc w następującym problemie.
Jestem właścicielem 10 miesięcznego kotka. Wszystko zaczęło się około miesiąca temu. Wcześniej kotek był zdrowy i nie było z nim żadnych problemów. Kotek jest znajdą, przygarnięty został gdy miał około 5 miesięcy (tak wówczas ocenił go weterynarz).
Zaraz po nowym roku kotek zaczął zachowywać się inaczej niż zwykle. Z żywotnego zwierzaczka stał się osowiały, polegiwał. Zaczął miauczeć przy podnoszeniu. Rozpoczęły się wizyty u weterynarza. Kotek miał 2 razy robione badanie usg, które nie wykazało zmian patologicznych. Miał także kilkakrotnie robioną morfologię i biochemię, w których to wychodziły nieznacznie podwyższone eozynofile. Początkowo u kotka podejrzewano własnie eozynofilię. Podano mu antybiotyki, sterydy. Nastąpiła chwilowa poprawa. Po kilku dniach stan kotka znów się pogorszył i obecnie aby zwierzę jako tako funkcjonowało co kilka dni(2-3) jeżdzę z nim na steryd (dexafort 0,3ml), wówczas następuje chwilowa poprawa i tak w kółko. Sinusoida.
2 dni temu u kotka zostały ponownie wykonane badania, których wyniki pozwolę sobie umieścić tutaj. U kotka bardzo niepokojacy jest poziom bilirubiny. (nie było tego wcześniej)
Nie wiem już co robić. Mam zlecone z kotkiem 3 usg, tym razem bardziej szczegółową głowicą, ale na to badanie trzeba trochę poczekać, a strasznie żal mi jest patrzeć jak zwierzak się męczy.
Jak mogę zwierzakowi pomóc do czasu, aż doczekam się usg, które nie wiadomo czy cokolwiek wykaże, skoro dwa poprzednie nie wykazały niczego?

Ostatnie wyniki kotka, z 1.02.2014

Obrazek

Obrazek
dr_zet1

03 lutego 2014, 23:56

Oto pierwsze wyniki badań kotka, przed podaniem sterydu i antybiotyków.
Czy to możliwe by MONO wzrosły w taki sposób po sterydach?

Obrazek

Obrazek

Kotek miał test na fiv/felv - wyszły negatywnie. Sugerowano by powtórzyć je za 2 tygodnie lub metodą PCR, ale raczej tą przypadłość wykluczają.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

16 lutego 2014, 23:13

czy kot był szczepiony na choroby zakaźne , a jakieś inne objawy?
ODPOWIEDZ
  • Informacje