Pies po wypadku pomocy

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Sachy1

18 sierpnia 2014, 17:08

Dzień dobry.

Mój pies uległ wypadkowi wczoraj w nocy, został potracony przez samochód. Weterynarz powiedział ze może mieć uszkodzony kręgosłup na odcinku szyjnym ale nie jest pewny bo nie wygląda to mocno źle. Dal antybiotyki i kroplówkę. Powiedział również ze jest szansa ze z tego wyjdzie. W tej chwili leży po lekach i cały czas rusza łapami przędnymi i tylnymi nie wiem czy to jest normalne po takim wypadku. Wygląda jak by spal ale ciągle wywija łapami. Bardzo proszę o pomoc nie wiem co mam robić i jak mu pomoc :(
Retriver

23 sierpnia 2014, 16:20

To mogą byc objawy neurologiczne, na jakiej podstawie lekarz stwierdził, ze nie jest źle, badał odruchy psa. :?:
Podstawa jest wykonanie zdjęcia rtg, jeżeli nie ma miarodajnego wyniku można wykonac rezonans lub tomografie komp, w większych miastach takie urządzenia znajduja się w klinikach, poszukaj informacji w internecie. Jeżeli pies nie był jeszcze prześwietlany trudno powiedziec jakie sa uszkodzenia. Nie zwlekaj z badaniem. Po wypadku pies może byc obolały, skomlec, piszczec ale nie moze miec takich dziwnych objawów poruszania łapami mogło dojśc do kręgosłupa, złamania, zwichnięcia, przepuklina międzykręgowa od siły uderzenia, natychmiast do innego lekarza jak Ci zależy na psie. :!:
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

25 sierpnia 2014, 14:14

zawsze w takim wypadku powinny być jak najszybcie zrobione badania radiologiczne a potem powinno się decydować o kolejnych badaniach. Przy uszkodzeniach kręgosłupa czas gra bardzo ważną rolę.
ODPOWIEDZ
  • Informacje