Mój kot jest przeziębiony?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Patriszka

13 października 2014, 20:13

Kolejny raz mojemu kotu wychodzą trzecie powieki wcześniej to były robaki to już minęło, ale teraz nie wiem. Idę do weterynarza w następny poniedziałek. Myślę że to zwykłe przeziębienie ponieważ mój kot bardzo dużo chodzi w nocy, ale czy to może być coś gorszego? Bardzo dużo czytałam o kotach i wiem że zwykła choroba może zabić. Mój kot ma rok w sumie widzę tylko to nachodzenie trzeciej powieki i katar. Oczywiście czytałam na innych forach że to najczęściej objawy przeziębienia, ale też nie wiem proszę o pomoc!
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

14 października 2014, 00:04

praktycznie są to objawy każdej choroby , która wpływa na ogólne samopoczucie. Wtedy wysuwają się trzecie powieki. Należy więc kota dokładnie zbadać i ustalić przyczynę.
tina_fringe

19 listopada 2014, 22:12

Czy to jest coś poważnego jesli mój kot kicha i czasem łzawią mu oczy?
Awatar użytkownika
Orlica

20 listopada 2014, 00:30

tina_fringe pisze:Czy to jest coś poważnego jesli mój kot kicha i czasem łzawią mu oczy?
Możliwe, że koci katar, na pewno warto zbadać...

A co do trzecich powiek, mój kocurek jak do mnie trafił (wzięłam go z ulicy) miał oczy w bardzo kiepskim stanie, zapalenie spojówek, uszkodzenie rogówki, zaropiałe, no słowem - chodząca bieda. Odkurowałam chłopaka, pozbyliśmy się kataru, pasożytów, świerzbu, chorób oczu, ale zostały wysunięte powieki i zez. Wygląda biednie i zabawnie jednocześnie, ale już nic z tym nie da się zrobić - oczy są zdrowe, widzi dobrze, ale tak mu już zostanie.
Tak wyglądał wtedy - teraz oczywiście wygląda znacznie lepiej, ale wizualnie oczy niewiele się zmieniły :(
Obrazek
Sniegson

29 grudnia 2014, 13:39

biedny kotek ,dobrze, że znalazł dobrego opiekuna:) ja miałem podobny problem ze swoim, przestraszyłem się i zaniosłem do weterynarza i wszystko mi wytłumaczył:)
ODPOWIEDZ
  • Informacje