Kot charczy podczas mruczenia

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

PStar

15 listopada 2014, 14:18

Witam,
mam ciekawy przypadek, podobno nie do rozwiazania :( moj 4letni kot charczy tylko podczas mruczenia, zyje z tym juz 3 lata ale ewidentnie coraz bardziej mu to przeszkadza. Czy ktos z was spotkal sie moze z czyms takim? Kazdy weterynarz rozklada rece i nie wie jak mu pomoc. Wychodzi na to ze ma przerosniete blony przy tchawicy, a operacja nie wchodzi w gre bo jest zbyt ryzykowna i nikt jeszcze takiej nie przeprowadzal.. czy to moze byc alergia np. na jedzenie? Wymyslam juz rozne rozwiazania.. Dostaje royal canin urinary. Kot gdy nie mruczy zyje i oddycha normalnie. Dzieje sie to tylko podczas mruczenia, denerwuje go to oczywiscie i nie moze normalnie funkcjonowac, nie mowiac juz o tuleniu i radosci. Zeby charczenie ustalo musi kaszlnac albo sie zdenerwowac, zrobic cos co spowoduje ze przestanie mruczec.

Tak to wyglada: https://www.youtube.com/watch?v=eXtkqgu ... e=youtu.be

Badanie tchawicy jakie mial zrobione:
https://www.facebook.com/video.php?v=67 ... =2&theater

Gdyby ktos z was wpadl na jakis pomysl prosze o informacje.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

19 listopada 2014, 12:50

ciężko doradzać, ale brakuje mi badania tyłonozdrzy a czasami lubi tam coś się rozwijać. Fałdy głosowe wyglądają na porażone , nie wiem czy nagłośnia jest obłożona śluzem , bo na tym obrazie tak dokładnie nie widać. Jeśli są oblepione śluzem wykonałbym wymaz , bo przy wpuście do szpary głośni są one bardzo obrzękniete. Potem podejmowałbym dalsze kroki.
PStar

24 listopada 2014, 12:12

Badanie tyłonozdrzy bylo robione i nic nie wykazalo, sluz nie byl widoczny, takze nadal nic nie wiadomo, niemniej dziekuje za pomoc.
ODPOWIEDZ
  • Informacje