Nadczynność tarczycy + problemy z sercem
Kilka miesiecy temu moja 10 letnia kocica miala wykonane kontrolne badania krwi. Wyniki byly dobre . Poniwaz zawsze miala problemy z nadwaga ucieszylam sie , ze ponad 1 kg schudla. Jednak zauwazylam, ze mimo im przestalam wydzielac jej jedzenie nadal ma bardzo duzo apetyt, a mimo to nadal chudnie oraz nie podobal mi sie jej przyspieszony oddech. 2 tygdonie temu zawiozlam ja do weterynarza . Okazalo sie, ze kot wazy niecale 6 kg . Badanie krwi wykazalo silna nadczynnosc tarczycy, woda w plucach i osierdziu , oraz o ile pamietam pogrubienie scian prawej komory i aorty. Od 18 maja kot przyjmuje 2 dziennie 1/2 metizolu ( 5 mg) i 2 x dziennie 1/4 atenololu ( 25 mg) . Badanie serca miala dopieo 2 maja, bo na wczesniejszej wizycie tak ziajala z nerwow, ze wet bal sie stresowac ja jeszcze bardziej. Na wizycie dostala zastrzyk z furosemidu i zalecenie zeby dopyszcznie dawac jej z ampulki 4 kreseczki z 2 ml strzykawki furosemidu 2 x dziennie . Po zastrzyku faktycznie kot biegal do kuwety i widac bylo dzialanie diuretyku, a po dawkach dopyszcznych jest zero reakcji. Czy to nie jest zbyt mala dawka ? Czy kardiomiopatia przerostowa to na prawde juz dla mojej kocicy wyrok smierci? Wetka stwierdzila, ze nawet jesli sciagnie jej plyn z pluc to i tak to szybko wroci i ze wlasciwie dla kota nie ma ratunku. Kot je, pije, normalnie sie wyproznia jedynie widac ten szybki oddech ( ok. 40-42 /min) i brzydka, matowa, porozdzielana siersc. Co jeszcze moge zrobic lub moze zasugerowac wetowi? Czy po ustabilizowaniu nadczynnosci tarczycy nie ma szans, ze stan serca sie poprawi?
zdecydowania unormować pracę tarczycy, zdecydowanie wykonać punkcję jamy opłucnowej, nie podawać furosemidu z ampułki do pyska tylko pod skórę lub domięśniowo, lub korzystać z tabletek.
-
- Informacje
-