KRYSZTAŁKI w moczu, kamica dróg moczowych [color=red]HELP!!!

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Annie Laurie

31 sierpnia 2006, 09:42

Mój kot (22.o9 skończy rok), rasa popularna dachowa :) ma problemy z oddawaniem moczu. Mój vet stwierdził że to początki kamicy(wykryto kryształki w moczu) powiedział ze trzeba mu usunąć cały sprzęt rozrodczy więc bedzie sie załatwiał jak kotka. Moje pytanie: czy to jest niezbędne??
Powiedział też że do końca życia musi być na diecie HILL's c/d. Ta karma jest strasznie droga czy nie mogłabym na przykład czegoś przygotowac sama?? poza tym kot wychodzi na dwór i czy to mu może jeszcze jakoś zaszkodzić????
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

31 sierpnia 2006, 10:47

czy kot sika bez preoblemu, czy zdradza jakieś objawy bólu przy sikaniu. Najlepiej jakbyś przepisała wynik badania moczu.
Annie Laurie

31 sierpnia 2006, 12:02

Drogi Panie Dr,

Problem jest taki że kot jest w drugim końcu Polski. Chciałam sie wiec zapytać jakie badania najlepiej zrobić?? na co powinnam zwrócic uwagę??
problem drugi jest taki ze mój vet nigdy nie zajmował sie przypadkiem kamicy u kotow i właściwie to mu nie ufam :( Co moge zrobić żeby kotu nie zaszkodzić jeszcze przed udaniem sie do lekarza - operacja jest przerażająca. Wiem już że muszę znaleźć inna lecznicę.
Odp na Pana pytanie: tak kot nie mógł sie załatwić, często zmieniał miejsce i wyrażnie sprawiało mu to ból.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

04 września 2006, 23:25

jeżeli ma to tendencje nawrotowe czyli było już leczone i wraca to raczej zastanawiałbym się nad zabiegiem , chyba, że było to raz na kilka lat. Zabieg dobrze zrobiony nie jest niebezpieczny, choć komplikacje może rodzić, ale też nie są bardzo groźne.
carmella
Kontakt:

10 września 2006, 10:15

Jezeli kot ma dopiero rok to (chociaz dr Jarek juz napisał w sumie co robic) chyba lepiej na poczatku dokladnie zbadac mocz - jakie sa te kryształki, jakie jest pH, czy jest białko w moczu, krew itd (prosi sie o badanie moczu ogólne, a o pH poprosić o podanie wartości liczbowej).
Potem jezeli wyjdzie zasadowe pH zakwasić je pasta, jezeli kwaśne no to nic.
Do tego karma w zaleznosci od typu kryształkow jakie wyszly - tylko i wylacznie ta karma lecznicza!
Badanie moczu dosyc czesto, z poczatku nawet co miesiac, potem co 3 miesiace. Wiekszosc znanym mi kotów kryształowcow przez takie postepowanie wyszlo z kamicy, niektore przechodza z poworotem na karmy bytowe, ale oczywiscie mocz badany regularnie i dosc czesto. Niektore koty przy przejsciu na zwykla karme szybko znow "łapią" kryształki więc są stale na karmie weterynaryjnej.

Badanie moczu to koszt ok 5-15 zł (zalezy od miasta, od laboratorium itd), wiec nie jest to bardzo duzy koszt.
ODPOWIEDZ
  • Informacje