Mam pytanie do pana Jarka
Bardzo proszę mi poradzic co mam zrobic bo mój kot od dwóch dni nie robi kupy. To jest młoda kotka około 4 miesięcy. (MCO) Jest wesoła ma apetyt i nic nie wskazuje na to żeby się żle czuła - tylko te kupy???
Dzisiaj była w kuwecie i popłakiwała ale kup zero
Je suche- ACANA I HILL'S oraz gotowane mięsko drobiowe i surowe wołowe. Daję jej puszeczki przeznaczone dla kociąt ANIMONDA CARNY i mleko dla kotów GIMPET
Czy robię jakis błąd żywieniowy????
Bardzo proszę o poradę co zrobic ??
Może coś jej dac ,żeby ją przeczyściło
pozdrawiam
Monika
PROBLEM
Jezeli widać, ze czuje dyskonfort a jej sie chce podaj jej z 3 ml parafiny ciekłej (do kupienia w aptece), gdyby po kilku godzinach dalej nic nie zrobila to podaj znow, gdyby poźniej nic nie bylo to chyba wet.
Zamiast parafiny na rozluźnienie stolca można dać Lactulosum (tez do kupienia w aptece)
Zamiast parafiny na rozluźnienie stolca można dać Lactulosum (tez do kupienia w aptece)
Moniko, wydaje mi się, że mimo wszystko warto trochę zmodyfikować dietę Twojej kociczki. To kicia z długim włosem więc może trzeba dodawać jej do suchej karmy odrobinę Hill's Hairball Control (tylko troszkę co kilka dni bo jest dla dorosłych kotów) i ze dwa razy w tygodniu pastę odkłaczającą. To na pewno pomoże unormować wypróżnienia. Nie wiem też czy to mleko jest niezbędne - zazwyczaj podaje się je maleńkim kociakom wychowywanym bez matki i kotkom karmiącym. Czteromiesięczna kotka już go nie potrzebuje i w naturze go nie dostaje. Bardziej wskazany na pewno byłby jogurt o ile będzie chciała go pić. Jeśli mała lubi suche karmy i sporo pije to ograniczyłabym też mięso. Dawałabym je (ewentualnie puszkę) ekstra co jakiś czas. O ile w ogóle... Nadmiar mięsa zwłaszcza wołowego i to bez dodatku warzyw może powodować zaparcia. No i znacznie trudniej taką mieszaną dietę zbilansować - a to u młodziutkiego, rosnącego kota jest dość istotne
Bardzo ci dziękuje za odpowiedż .
Co do mleka
, które daje małej to zwykłe mleko o obniżonej zawartości laktozy i jest przeznaczone rónież dla dorosłych kotów. Ty pomyślałas ,że to mleko dla kociąt np. jak mamusi zabraknie lub jest zbyt duży miot i kotka nie daje rady wykarmic. Zresztą jest o fercie sklepu .To takie mleka w butelkach. Co do jogurtów, serków itp . to sprawa sprawdzona i niestety malutka nie chce
Zgadzam się z tobą - jeśli chodzi o puszki i mięso może trochę przeginam w drugą stronę . Ale mam jeszcz 6 letnią kotkę strasznego wybredniuszka , która nic nie lubi a tu taki maluch łakomczuch aż miło patrzec jak wcina
najważniejsze , że kupa zrobiona i to jaka
a z mięskie przystopuje
pozdrawiam cię serdecznie
Monika
Co do mleka
, które daje małej to zwykłe mleko o obniżonej zawartości laktozy i jest przeznaczone rónież dla dorosłych kotów. Ty pomyślałas ,że to mleko dla kociąt np. jak mamusi zabraknie lub jest zbyt duży miot i kotka nie daje rady wykarmic. Zresztą jest o fercie sklepu .To takie mleka w butelkach. Co do jogurtów, serków itp . to sprawa sprawdzona i niestety malutka nie chce
Zgadzam się z tobą - jeśli chodzi o puszki i mięso może trochę przeginam w drugą stronę . Ale mam jeszcz 6 letnią kotkę strasznego wybredniuszka , która nic nie lubi a tu taki maluch łakomczuch aż miło patrzec jak wcina
najważniejsze , że kupa zrobiona i to jaka
a z mięskie przystopuje
pozdrawiam cię serdecznie
Monika
Rzeczywiście pomyślałam dokładnie o takim mleku, o jakim piszesz . Ale nie przejmuj się - u mnie to skrzywienie bo sama od zawsze nie toleruję laktozy i zwalczam mleko wszędzie, gdzie się da Najważniejsze, że kicia pozbyła się problemu (dosłownie i w przenośni ) i że jest ok. Oby tak dalej
no już przedmówczynie wszystko napisały. Ale postępuj jak wyżej zostało powiedziane. Niektóre koty niestety nie mogą jeść suchych karm, u niektórych wiąże się to z daną marką. W przypadkach takich zaparć należy nie podawać albo w ogóle suchego, albo danej marki lub stosować namoczone karmy lub z dodatkiem olejów jadalnych lub oleju parafinowego.
Tak, to prawda. Mój kot nie może jeść samej RC bo ma po niej zaparcia. Musi mieć dodatek innej karmy np. Acany, PPP albo Hill'sa. Może RC jest za dobra i ma za dużo mięsa ? Licho wie...Jarek pisze:...Niektóre koty niestety nie mogą jeść suchych karm, u niektórych wiąże się to z daną marką.
-
- Informacje
-