problem z kociakami

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

01 października 2006, 12:42

witam.mam(dla mnie poważny.może sie myle)problem z moimi dwoma dwumiesięcznymi kociaczkami.sa z jednego miotu,bawią się razem i wszystko ok aleod paru dni jeden lize drugiego po brzuszku.ten lizany liże się też sam.obydwa ssają jego sutki.ma juz zaczerwienione i martwie sie bardzo.. :cry: Dlaczego one tak robia?moze brak im matki? :(
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 października 2006, 11:55

sama udzieliłaś odpowiedzi.
Gość

03 października 2006, 14:46

a jak mogłabym zastąpić im matkę?głaskam je,przytulam staram się żeby nie czuły się samotne.wydaje mi się że nie są to tak małe kotki żeby mogły jeszcze tęsknić za matka..bardzo proszę o pomoc.co mogę zrobić?z góry dziękuję.
DamaKier
Kontakt:

03 października 2006, 22:05

Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w opiece nad maluszkami, ale wydaje mi się, że cobyś nie robiła to matki im jednak nie zastąpisz :wink: Opiekujesz się nimi dobrze, ale to nie to samo co bliskość mamusi. Kotki mają po 2 miesiace, także do takich największych jeszcze nie należą- powinny jeszcze przez miesiąc przebywać z mamą. Sądzę, że z czasem takie zachowanie zniknie, choć nie jestem w stanie Ci tego zagwarantować. Bardzo dobrze, że je przytulasz, dotykasz i spędzasz z nimi dużo czasu- jednakże wiadomo, ze kocia mama jest zawsze niezastąpiona

Pozdrawiam

Ania i koty
salma75

04 października 2006, 22:41

A dlaczego kociaki nie są juz z matką, jeśli mogę zapytać....?
ATA

05 października 2006, 07:45

Kociaki rzeczywiście powinny być z matką gdzieś do 12 tygodnia ale tak naprawdę przestrzega się tego tylko w dobrych hodowlach. Wynika to między innymi z programu szczepień i odrobaczeń. Często kiedy dostaje się kocięta od znajomych, których kotka "wpadła" to zazwyczaj sporo młodsze i najczęściej nieszczepione i nieodrobaczane (tak jak mój Fiodorek). Ten obowiązek i oczywiście koszty ceduje się na nowych właścicieli. Tak było u wszystkich moich znajomych kociarzy (wszyscy mamy dachowce z "wpadek" :D ). Maluchy oczywiście na tym cierpią bo są krócej z mamą. Niestety....
Gość

05 października 2006, 21:04

wzielam kotki z ogloszenia,nie znam sie na tym zbytnio ale wydawalo mi sie ze 6-tyg.kociaki dadza sobie juz rade..Byly niezaszczepione i nieodrobaczone wiec odrobaczylam je.weterynarz powiedzial jednak,ze nie mozna ich odpchlic..Twierdzil ze sa za male.czy to prawda?boje sie troche mieszkac z nieodpchlonymi kotami bo slyszalam ze pchly przenosza tasiemca i jeslibym przypadkowo taka polknela to sie nim zaraze..Czy to prawda?Co w takim wypadku zrobic z odpchleniem?
ATA

05 października 2006, 21:20

Może 6 tygodni to za wcześnie ale 8 na pewno nie. Ja brałam mojego kotka z mieszkania w bloku ale też był zapchlony i ze świerzbem. Odpchlenie było w wieku 2 miesięcy i nic mu się nie stało. Cieszyłam się tylko, że mam ciepły pokrowiec na transporterek bo pani wet całego Fiodorka zmoczyła (Frontline w aerozolu) i mógł się przeziębić bo dzień był chłodny. Tyle, że szczepiony był dopiero po pozbyciu się wszystkich robali z uszu, sierści i brzuszka. Dlatego uważam, że jak kotki ogólnie są zdrowe to można je już spokojnie odpchlić :D
DamaKier
Kontakt:

07 października 2006, 17:57

Kotki z ogłoszenia :roll: Nie będę robić wykładów, ale takich kotków w takim wieku się nie bierze. Mam nadzieję, że masz już nauczkę
Gość

15 października 2006, 20:55

No, nie...
Dziewczyna dała kociakom dom, zapewnia im pełną miseczkę, martwi się o nie, a tu jest pouczana, że "z ogłoszenia i w tym wieku kotków się nie bierze"...
Tylko że jeśli to koty rasy europejskiej z wpadki, to być może trzeciego miesiąca by nie dożyły. Ludzie są różni. Wielu chce szybko pozbyć się problemu
ODPOWIEDZ
  • Informacje