BIAŁKO W MOCZU

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

06 czerwca 2007, 20:38

Zaszczepiłam kota w niedzielę. Dwie doby mniej więcej dochodził do siebie. Mało w tym czasie siusiał, kupkę zrobił wczoraj po parafinie.
Wzięłam mu dziś mocz do badania-tak na wszelki wypadek. uczulona jestem...

No i to są wyniki:

Barwa:bursztynowa
Klarowność: zupełna
Glukoza: nb
Białko: 75
pH 6
ciężar : 1.020
Bilirubina: nb.
Urobilinogen: norm.
Ciałą ketonowe nb

Bakterie nb.
Erytrocyty: świeże, 12-15 w polu widzenia
Leukocyty: 3-5 w polu widzenia
nabłonki płaskie: pojedyncze.

Poleciałam do lecznicy, ale zamkniete. Poleciałam do drugiej: dostałam GINJAL na odkażanie.
Czy to aby wystarczy?
To białko mnie martwi...
Awatar użytkownika
tamia

07 czerwca 2007, 18:40

Słyszałam, że wysokie białko może być sygnałem przy niewydolności nerek, ale to tylko poszlaka, dlatego najlepiej zrobić badania krwi (morfologię) plus mocznik i kreatyninę. Wysokie białko może być też spowodowane tym co jest w osadzie czyli erytrocytami leukocytami nabłonkami. Ja bym jednak zrobiła badanie krwi. Pozdrawiam i trzymam kciuki za kotka :D
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

10 czerwca 2007, 00:33

na tak wysoki poziom białka w moczu składa się także podwyższony poziom erytroctów jak i leukocytó ( to też białko) proszę także nie opierać się na oznaczeniach ilościowych białaka z urometrów trzeba byłoby oznaczyć ilościowo metodą labolatoryjną - podobnie jak we krwi. Ale większy problem ten kot ma z infekcją....
ODPOWIEDZ
  • Informacje