chora kotka

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

mama kotki

02 sierpnia 2007, 12:59

Historia choroby mojej kotki jest dosc skomplikowana aczkolwiek postaram sie skrócic ja maksymalnie. 6 dni temu kotka przestała jesc, stała sie apatyczna i zaczeła miec odruch wymiotny. Nie wymiotowała gdyz nie maiła czym. Dwukrotnie byłam u weterynaeza podano jej leki rozkurczowe stwierdzono ze to najprawdopodobniej zakłaczenie (bezoary) badz ciało stałe ,dodatkowo zrobiono morfologie i biochemie, które weszły ok. na 3 dzien gdy kotka juz sie pokładała pojechałam do pani dr zrobilismy na moja prosbe rtg , na kitórym było widac jedynie zgazowane jelitka niemal wolne od mas kalnych. pan dr chirurg weterynarz postanowił zrobic laparotomie diagnostyczna... i zrobił. Okazało sie ze w jelita sa czyste, ale sledziona znacznie powiekszona ,postanowił ja usunac. ponad to zrobioniono badanie krwi po barwieniu okazało sie ze ma haemobartonelle. dzien po operacji kotka nadal miała odruch wymiotny, zaniepokoiło mnie to, uznałam ze cos musi byc wyzej w przewodzie pokarmowym. zrobilismy gastroskopie i okazało sie ze ma refluks przełukowo- zoładkowy. zwieracz przełuku niemal sie nie domykał. cały przełuk był zalany trescia z załadka i oczywiscie doszło do zapalania krtani. obecnie kotka czuje sie lepeij. podaje jej: 3xdzienie gasprid na refluks, 1x doxycykline na haemobartonelle oraz p/zapalnie 1xacidum tolenamicum.

Moje pytania sa nastepujace: czy trafnym było usuniecie sledziony nie znajac przyczyny jej powiekszenia? czy leki które zazywa sa własciwe? oraz jakie sa szanbse na całkowite wyleczenie haemobartonelli?

z góry dziekuje za wszelkie informacje!
mama kotki

02 sierpnia 2007, 13:31

prage dodac ze kotka oddaje mocz prawidłowo. dzisiaj jest 3 doba po laparotomii i nie oddała jeszcze stolca. karmie ja convalescence support, istant diet. podajac jej na dobe cała saszetke 50 g rozpuszczona w 150 ml wody gdyz kotka wazy zaledwie 2kg strzykawka, gdyz sama nie ma apetytu. czy to wystarczy?
Awatar użytkownika
Magdalena Szymańska

02 sierpnia 2007, 20:06

Czika zaczeła sama jesc, zatem pytanie o jedzienie jest nieaktualne;) jeszcze jedno pytanie Panie Doktorze: jakie moga byc konsekwencje braku sledziony u kota?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 sierpnia 2007, 00:43

O BRAKU ŚLEDZIONY BYŁ POŚIĘCONY POST W DZIALE PSY, RZUĆ OKIEM W ARCHIWA ALE OGÓLNIE MOŻNA POWIEDZIEĆ, ŻE NIC JEJ NIE POWINNO GROZIĆ. pRZEPRASZAM ZA CAPSA
Awatar użytkownika
mama kotki :)

03 sierpnia 2007, 06:44

dziekuje za odpowiedz ...i prosze o pomoc jeszcze w kwestiach poruszonych przeze mnie nie co wyzej. czy leki które zazywa kotka sa własciwe? oraz jakie sa szanse na całkowite wyleczenie haemobartonelli? podaje jej: 3xdzienie gasprid na refluks, 1x doxycykline na haemobartonelle oraz p/zapalnie 1xacidum tolenamicum i osłonowo na antybiotyk actimel:)

dziekuje z góry Doktorze !!!
Awatar użytkownika
mama kotki :)

03 sierpnia 2007, 07:59

kotka wazy 2kg, na dobe zazywa:
-gasprid 1/16 tablx3,
-ronaxan/doxycyklina 20mgx1,
-acidum tolfenamicum/vetoquiol 6mgx1,

Doktorze została mi jedna tabletka vetoquinolu, czy moge leczenie kontynuowac meloxicamem/aspicam/tabl 7,5 mgx1?

z mojej obserwacji na ludzich /jestem lekarzem totalnie nie majacym pojecia na temat leczenia zwierzat:)/ jest to NLPZ, który wykazuje korzystny profil terapeutyczny i rzadziej wywołuje objawy niepozadane ze strony przewodu pokarmowego i nerek /co u kotów jak sadze ma istotne znaczenie/.

bardzo prosze o porade.
dziekuje.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

09 sierpnia 2007, 01:09

proszę z tym zgłosić się do lekarza prowadzącego, ja nie mogę ingerować w podjęte przez kogoś leczenie, a zwłaszcza bez badania zwierzęcia.
ODPOWIEDZ
  • Informacje