Witajcie kochani,
od trochę ponad tygodnia mieszka u mnie przygarnięta z ulicy kotka (mój pierwszy kot w życiu ).
Ponieważ wiedziałam, że raczej zostanie kotem wychodzącym postanowiłam zacząć od sterylizacji. Zrobiłam jej też badania krwi.
Na szczęście kotka jest super zdrowa, badanie wykazało tylko obecność pasożytów.
Ponieważ jest w trakcie rekonwalescencji po sterylizacji (zabieg w piątek) nie można jej z tego co mi powiedział weterynarz podać przez jakieś 2 tygodnie środka na odrobaczenie, więc po prostu myję bez przerwy ręce i tyle.
Czy po zakończeniu przez nią kuracji na robale powinnam w jakiś sposób potraktować mieszkanie? Czymś zmyć podłogi, wyprać wszystko dookoła?
Pozdrawiam wszystkich kociarzy
Kocie pasożyty
Dzień dobry,
Najlepiej umyć i zdezynfekować kuwetę, wyprać pościele/kocyki na których śpi kot. Można również porządnie odkurzyć mieszkanie i umyć podłogi. Proszę pamiętać, że kot wychodzący narażony jest na regularny kontakt z różnymi pasożytami dlatego systematycznie powinny wykonywane być badania kału oraz odrobaczania.
Pozdrawiam
Vet4u
Vet4u
Najlepiej umyć i zdezynfekować kuwetę, wyprać pościele/kocyki na których śpi kot. Można również porządnie odkurzyć mieszkanie i umyć podłogi. Proszę pamiętać, że kot wychodzący narażony jest na regularny kontakt z różnymi pasożytami dlatego systematycznie powinny wykonywane być badania kału oraz odrobaczania.
Pozdrawiam
Vet4u
Vet4u
Bardzo dziękuję, myślałam, że potrzebne będą jakieś specjalne preparaty. Czy pranie w 60 stopniach Celsjusza będzie wystarczające ?
Kot oczywiście zostanie zaszczepiony i odrobaczony (i będzie regularnie odrobaczany plus traktowany preparatem na kleszcze). Niestety z informacji uzyskanej od naszej Pani weterynarz trzeba z tym odczekać jeszcze co najmniej tydzień (sterylizacja była tydzień temu).
Bardzo dziękuję za odpowiedź
Kot oczywiście zostanie zaszczepiony i odrobaczony (i będzie regularnie odrobaczany plus traktowany preparatem na kleszcze). Niestety z informacji uzyskanej od naszej Pani weterynarz trzeba z tym odczekać jeszcze co najmniej tydzień (sterylizacja była tydzień temu).
Bardzo dziękuję za odpowiedź
-
Jest to dość niebezpieczna choroba na dłuższą metę, gdy pasożyty się rozmnażają. Należy regularnie dezynfekować i odrobaczać kota. Jednocześnie zwracaj uwagę na dietę i otoczenie kota. Mam nadzieję, że Twój kot szybko wróci do zdrowia.
geometry dash subzero
geometry dash subzero
-
- Informacje
-