Wyniki na toksoplazmoze - pomocy

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Alfanel

09 listopada 2024, 16:11

Witam, od kilku miesięcy moja 14-letnia kotka potrząsa główka, ma sztywny chód, bóle w stawach. Przeszłyśmy wszystkich lekarzy, był robiony też rezonans głowy. Badania krwi nie najgorsze, ale niektóre parametry są triche podwyższone, w tym lipaza. Usg też takie sobie, ale to już, od kilku lat (przewlekłe już prblm z żołądkiem, powiększona troche śledziona, trzustka tez ma zmiany, kontrolujemy co pół roku). Tylko jeden lekarz 2 tyg. temu skierował nas na badanie na obecność toksoplazmozy. Podaję wyniki :
IgG - dodatni, >200
IgM - watpliwy
Ten lekarz, który to zlecił, radzi wdrożyć antybiotyk na 4 tyg. Trzech innych, po konsultacji, powiedzieli wstrzymać się na 3 tyg i powtórzyć badania. Nie wiem, co mam robić. Kicia miała epizody utraty apetytu, słabe samopoczucia. Od kilku tygodni jest lepiej, bo je. Ale nadal potrząsa główka i chodzi sztywno. No problemy ze stawami ma nie od dziś. Przed nami jeszcze rtg, ale na razie dam jej odpocząć od ciągłych wizyt u weta. Proszę o pomoc.
Vet4u

09 listopada 2024, 17:07

Witam,
Wynik badania może wskazywać na przebytą lub przewlekłą toksoplazmozę.
Możliwe, że lekarze chcą poczekać w celu powtórzenia testu, aby stwierdzić czy jest to przebyta toksoplazmoza czy przewlekła.
Warto pomyśleć nad suplementacją na stawy dla kotki- proszę zapytać swojego weterynarza o możliwe rozwiązania.
Pozdrawiam serdecznie,
Vet4u
Alfanel

09 listopada 2024, 17:29

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie mnie jednak nadal nie wiem, czy lepiej piczekac czy już podawać antybiotyki. Obawiam się, żeby kici się nie pogorszyło przez te niecałe już 3 tygodnie. Też często i nagle oblizuje się, również mi to wskazuje na ból. Co go stawów to ortopeda najchętniej by podał steryd, ja jestem przeciwna temu rozwiązaniu. A suplementy podobno mało co pomogą, jeśli są to zaawansowane stany. Ja w tej sytuacji wolę również suplementację.
Vet4u

15 listopada 2024, 10:14

Jeśli stan kici się nie pogorszył to warto, jak miną 3 tygodnie, udać się do lekarza na kontrolę i może ponownie wykonać test na toksoplazmowe.
Warto zwrócić uwagę, że jeśli zmiany w stawach są zaawansowane to sama suplementacja nic nie da- polecam konsultacje z ortopedą.
Pozdrawiam serdecznie,
Vet4u
ODPOWIEDZ
  • Informacje