pytanie o wątrobę i wodobrzusze

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

09 grudnia 2005, 21:27

W zeszlym roku stracilam swojego kotka. MiBył bardzo młodziutki. Miał wodobrzusze, co wywołało u weterynarza mojego kotka podejrzenie fip. nie zostaly wykonane jednak badania kontrolne. mial robione usg i okazalo się że ma kompletnie zniszczona watrobę, jak u starego kota. Weterynarz nie potrafił okreslic przyczyny takiego zniszczenia, powiedział tylko że jeszcze nie widział tak zniszczonej watroby u tak młodego kota. Powiedział, że byc może przyczyną była przebyta kiedyś infekcja (faktycznie byl chory kiedyś). Miał takrze jak to określił zwłókniale jelita. Potem moja kolezanka strasznie się bala o swojego kotka, bo bawily sie ze sobą :( Ale fip nie został stwierdzony, a ja czytałam kiedyś, że chora wątroba może powodowac wodobrzusze. Czy jest taka możliwość, że przyczyną zbierania się płynu w jamie brzusznej była zniszczona wątroba? I co mogło ją tak zniszczyć? Czy to wlaśnie fip ją tak zniszczył?? Oraz jeszcze jedno pytanie - jaki kolor ma płyn zbierający sie w jamie brzusznej w przypadku fipa?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

10 grudnia 2005, 00:26

tak jednym z podstawowych objawów ciężkiego uszkodzenia wątroby jest wodobrzusze, ale nie jest to objaw patognomoniczny, może on wyetępować także przy wielu innych chorobach toczących się w obrębie samej jamy brzusznej. Co mogło zniszczyć tak wątrobe ? trudno odpowiedzieć. Isnieje wiele czynników, które się do tego mogą przyczynić do najpoważniejszych należą nowotwory i przebyte procesy zapalne. Płyn w jamie brzusznej przy fip jast bardzo charakterystyczny jest śluzowaty i przypomina kolorem osocze.
Gość

10 grudnia 2005, 11:32

Przepraszam bardzo, ale ja nie wiem za bardzo, jakiego koloru jest osocze :oops: Mi się wydawało, że ono jest bezbarwne :oops: A płyn który kotek miał w brzuszku był jakiś żółty (miał robioną punkcję). I jeszcze powiem, że kotek taki nabrzmiały brzuch miał na dlugo przed zachorowaniem. Jak go wzięłam, już taki miał. Czy to faktycznie na pewno był fip?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

10 grudnia 2005, 19:46

oscze przypomina konsystencją rzadkie białko z jaja a kolor zbliżony do koloru roztopionego masła to tak obrazowo troche. Opisywany przez ciebie punktat może być objawem Fipu ale też nie ma pewności bez badań.
ODPOWIEDZ
  • Informacje