Brzydki zapach z buzi kota
-
gdybym spróbowała umyć moim kotom zęby - myślę, że wylądowałabym na pogotowiu z ranami szarpanymi
Częstą przyczyną bardzo nieprzyjemnego zapachu z kociego pyszczka są kłopoty z trawieniem. Wynikają one zazwyczaj z nieodpowiedniej diety zwierzaka. Doskonałym rozwiązaniem jest podawanie suchej karmy dla kotów, którą musi pogryźć przed zjedzeniem.W sklepach zoologicznych możemy dostać także przysmaki dla kotów, które niwelują taki zapach.
U kotow niestety kamien nazębny jest czesta przyczyna nieprzyjemnego zapachu z pyska. Niewiedza doprowadzila do tego, ze mój poprzedni kot stracil żeby :/ Teraz mam maluszka i od razu stosuje zel dentystyczny, żeby zapobiegać takim przypadkom. Ostatnio kumpela polecila mi orozyme, kupowalysmy na stronce. Jest super i mogę ze szczerego serca polecić
-
A jak kotki znoszą mycie żelem ząbków? Nie wyobrażam sobie swojego tygryska, niestety:(
Pozdrawiam
Pozdrawiam
a czy sucha karma wystarczy aby pomóc w walce z brzydkim oddechem z pyszczka?
moje 3 koty wsyztskie jedzą to samo, ale brzydki zapach po karmie mokrej ma tylko jeden :(
moje 3 koty wsyztskie jedzą to samo, ale brzydki zapach po karmie mokrej ma tylko jeden :(
W pierwszej kolejności musimy zadbać o dietę kota. Przede wszystkim jego pożywienie powinno być tak skomponowane, by spełniać wszystkie wymogi żywieniowe tego gatunku. Dzięki temu będzie dobrze trawione i nie będzie zalegać w przewodzie pokarmowym.
Bardzo ważne jest również to, by podawany kotu pokarm miał odpowiednią postać. Błędem jest karmienie go wyłącznie mokrą karmą, której futrzak nie musi gryźć. W trakcie tej czynności ściera sobie bowiem kamień nazębny i masuje dziąsła, co wpływa korzystnie na higienę jego pyska. Doskonałym rozwiązaniem jest podawanie suchej karmy dla kotów, którą musi pogryźć przed zjedzeniem.
Bardzo ważne jest również to, by podawany kotu pokarm miał odpowiednią postać. Błędem jest karmienie go wyłącznie mokrą karmą, której futrzak nie musi gryźć. W trakcie tej czynności ściera sobie bowiem kamień nazębny i masuje dziąsła, co wpływa korzystnie na higienę jego pyska. Doskonałym rozwiązaniem jest podawanie suchej karmy dla kotów, którą musi pogryźć przed zjedzeniem.
Cześć! Karma sucha ( i ewentualnie suche przekąski) pozwolą na zmniejszenie zalegającego osadu nazębnego u kota Dodatkowo możesz wprowadzić do waszej rutyny pielęgnacyjnej używanie specjalnych, dedykowanych kotom past do zębów (które do tego wszystkiego zapobiegają powstawaniu kul włosowych ). ciekawą propozycją jest karma FarminaPyl pisze: ↑22 kwietnia 2011, 15:51Witam,
Wczoraj byliśmy z naszym 2 letnim wykastrowanym kotem u weterynarza i niestety okazała się że na tylnich zębach ma kamień. Jeszcze bez dramatu ale ... Kocior dostawał do tej pory karmy mokre (Bozita) i sporadycznie suchą Hills. Czy po zmianie sposobu żywienia na suche (Hills Oral Care) i sporadycznie mokre oraz wdrożeniu mycia paszczęki (nie jest to mu wcale takie przykre) nastąpi zmniejszenie ilości kamienia albo chociaż zapobiegnę dalszemu jego gromadzeniu się ?
Jaką karmę suchą podawać ?
Kod: Zaznacz cały
https://www.krakvet.pl/product-chy-26298-Farmina-N-D-Pumpkin-Neutered-sucha-karma-z-przepiorka-dla-kotow-po-zabiegu-kastracji-5kg.html
Cześć wszystkim. W ostatnim czasie też zmagaliśmy się z nasilającym się brzydkim zapachem u naszej kotki. Do tej pory karmiona była wyłącznie mokrą karmą. Za poradą weterynarza włączyliśmy do diety również karmę suchą. Dokładnie tą:
I problem sam się rozwiązał Brzydki zapach został wyeliminowany
Kod: Zaznacz cały
https://www.krakvet.pl/product-pol-21623-FITMIN-Cat-Purity-Dental-10kg.html
-
- Informacje
-