Myślę, że to o czym Beata wcześniej napisała (czyli o ochronie brzuszka - najbardziej newralgicznego miejsca u kota) także jest pewnym wytłumaczeniem tego zachowania.
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Najlepiej byłoby zapytać wprost nasze kocianki, po co akurat to robią...
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Iza ma rację - obcinaj tylko same końcóweczki bo zabezpieczenie nie bardzo działa. Co do drapaka to nie zastapi on obcinania pazurków - na drapaku kot pozbywa się tylko starej, wierzchniej warstwy rogowej pazura. Na pewno nie raz znajdziesz takie trójkątne łuseczki na podłodze, albo wbite w meble. Po usunięciu tej starej pochewki pojawiają się nowe pazurki ostre jak igła i właśnie dlatego trzeba je na bieżąco przycinać.jrd pisze:Chodzi mi o to czy to zabezpieczenie w ogóle działa, nigdy nie obcinalem pazurów i nie wiem czy dam sobie z tym od razu radę,oraz czy mimo posiadania drapaka bede musial tez obcinac pazury ? ( drapak dopiero w produkcji jest )
ewa1003 pisze: ...Przed kąpaniem tez nie ma oporów ( wczoraj był prany )...
Oj nie , to zwykła kobieta,lubi jak się jej coś robi z włosamiAmika pisze: A swoją drogą masz fajną i grzeczną kotkę. Pozwala pokazać pazurek w calej okazałości i jeszcze sfotografować
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości