Witam,
Jakiś czas temu zauważylam u moich kotek 9 i 12 lat, wytarte futro na tylnych lapkach, wczesniej sie chyba az tak nie wycieralo, czy to wycieranie futra ma zwiazek z wiekiem kota czy może z odżywianiem? a może zwyczajnie wszystkie tak maja?
wytarte futro na tylnych łapach
bez obejrzenia ciężko w takiej materii pomóc.
Moja kotka ma 2 lata i 3 mies. Też zaczęły jej łysieć pięty.
Zastanawiam się, czy to może z nerwów (przybycie do domu nowego kota), czy może z powodu długotrwałych rujek. Słyszałam o wielu kotach, zarówno starych jak i stosunkowo młodych z takimi problemami, ale nie wiem, jak jej pomóc.
Zastanawiam się, czy to może z nerwów (przybycie do domu nowego kota), czy może z powodu długotrwałych rujek. Słyszałam o wielu kotach, zarówno starych jak i stosunkowo młodych z takimi problemami, ale nie wiem, jak jej pomóc.
Tak jak już wyżej dr Jarek napisał - bez obejrzenia tego niewiele można pomóc i wizyta u weta Was nie ominie.
Rzeczywiście zaburzenia pracy jajników (nadprodukcja estrogenów) mogą być przyczyną miejscowego wyłysienia (czasami trwałego) na tle hormonalnym.
Rzeczywiście zaburzenia pracy jajników (nadprodukcja estrogenów) mogą być przyczyną miejscowego wyłysienia (czasami trwałego) na tle hormonalnym.
- Modraszka5050
Może z braku jakiś witamin??? Moja koleżanka miała kiedyś kota, który z braku witamin zaczął sam sobie wygryzać futro z grzbietu, i porobiły mu się takie wielkie strupy.goossiia pisze:Witam,
Jakiś czas temu zauważylam u moich kotek 9 i 12 lat, wytarte futro na tylnych lapkach, wczesniej sie chyba az tak nie wycieralo, czy to wycieranie futra ma zwiazek z wiekiem kota czy może z odżywianiem? a może zwyczajnie wszystkie tak maja?
- Modraszka5050
Na początku futro zaczęło wychodzić mu samo, a później dopiero zaczął się drapać i wygryzać sobie resztki futra, i od tego porobiły mu się strupy, bo zabrakło mu jakiś witamin w pokarmie, a był już stary
Mój kocik też ma takie małe łyse plamki na tylnych łapkach. Jest zdrowy, ma 1.5 roku i jest kastrowanym kocurkiem. Lekarz powiedział, że to dlatego że jest dość ciężki i wyciera mu się tam jak leży - a sporo leży. Nie jestem jednak tego pewna, miałam nadzieję, że znajdę więcej osób z takim "defektem" Nie drapie, nic się nie dzieje, tylko łyse placki o średnicy ok. 1 cm.
Witam. Moja 2 koty maja tak ponieważ są troszkę za ciężkie i wycierają sobie pięty :) Skóra jest zdrowa i różowa. Mają tak od czasu jak przybrały na wadze.
-
Witam,
z opisu ciężko stwierdzić co dolega kotkom, dlatego warto się umówić i pokazać u swojego lekarza weterynarii - przerzedzenia sierści mogą się pojawiać na skutek niedoborów mikro i makroelementów, nieprawidłowego wchłaniania pokarmu bądź nietolerancji pokarmowej. Występują też przy chorobie tarczycy, chorobie nerek bądź na skutek stresu czy pasożytów skóry. Najlepiej więc, w celu ustalenia konkretnej przyczyny, przebadać obie kotki.
Pozdrawiam,
lek. wet. Karolina Miechowska
Spróbuj (w konsultacji z weterynarzem) zacząć suplementować istotne składniki mineralne, które wpływają na kondycję sierści i skóry. Takie wycieranie się sierści może wynikać właśnie z braku witamin i składników odżywczych. Ewentualnie możesz zmienić również karmę. Warto sięgnąć po taką wysokiej jakości, która w każdym posiłku będzie dostarczała pełnię składników mineralnych.
-
- Informacje
-