Mam takie pytanko, jak często można kąpać kota? ( I dlaczego tak rzadko ? ).
Ogólnie jest podobno przyjęte, że kotów się nie kąpie.
Jednak są na rynku dobre szampony z prowitaminami, a ja lubię mieć czyściutko koło siebie i chociaż kotki same się myją i tak wolę go od czasu do czasu wykąpać. Kwazar uwielbia kąpiele, czasem można na niego wylać 150 l wody, a on i tak nie ma dosyć. Pręży się pod prysznicem, łasi, nastawia mordkę, by woda po niej spływała. Uwielbia wycieranie, szczotkowanie i suszenie. Na co dzień go nie wyczesujemy, bo ma bardzo delikatną i króciutką - pluszową sierść i zbyt częste szczotkowanie mogłoby go jej pozbawić, ale ogólnie to za tym przepada. Kąpiel naszemu kotu kojarzy się bardzo miło i jest dla niego lawiną pieszczot.
Polecane kosmetyki dla kotów
Kota kąpoiemy obowiązkowo przed wystawamy. Kąpiel dla widzi mi się - wg uznania, ale pamiętajmy, żeby to nie było zbyt często -> raz na trzy miesiące. Ponadto jeśli już musimy kąpać kota, to używajmy porządnych kosmetyków. Ja polecam firme 1 ALL SYSTEM. Gdy użyjemy złego kosmetyku (czyt. nieodpowiedniego jakościowo) to naszej kici może wypadać sierść i może być bardzo brzydka.
Dziękuję za dobre rady, z tą sierścią to jest tak, że mój kotek ma jej niewiele, ale też pamiętam o tym, że częste kąpiele mogą przesuszyć i tak już dość suchą skórę. Czy te polecane szampony nie stanowią żadnej różnicy z uwagi na długość sierści? Lub też kolor?
Na pewno stanowia różnicę w kwestii koloru. Ale co do długości, to raczej nie. Polecam strone dystrybutora czy importera http://www.1allsystems.pl/
Amerykańska firma 1 ALL SYSTEM jest jedną z najlepszych firm z szamponami i odżywkami dostępnymi na rynku.
Pamiętajmy jeszcze o tym, że po każdej kąpieli kot jest czysty i to nie są jego naturalne zapachy czy naturalny łój kota, do którego jest on przyzwyczajony --> dlatego też będzie się długo lizał i nie możemy go kąpać żadnymi szamponami z chemicznym składem - wszystko na bazie naturalnych składników.
Amerykańska firma 1 ALL SYSTEM jest jedną z najlepszych firm z szamponami i odżywkami dostępnymi na rynku.
Pamiętajmy jeszcze o tym, że po każdej kąpieli kot jest czysty i to nie są jego naturalne zapachy czy naturalny łój kota, do którego jest on przyzwyczajony --> dlatego też będzie się długo lizał i nie możemy go kąpać żadnymi szamponami z chemicznym składem - wszystko na bazie naturalnych składników.
- Asik L&L&L
A jakiego grzebienia używać do czesania sierści półdługiej?
ok grzebień taki z ruchomymi końcówkami (trochę się chowaja pod naciskiem), szczotka igiełkowa, lub zwykła szczotka metlowa z plastikowymi kulkami na końcu, szczotka z naturalnego włosiaAsik L&L&L pisze:A jakiego grzebienia używać do czesania sierści półdługiej?
ja polecam szczotke igiełkową super wyczesuje martwy włos i czeszcze podszerstek
jedną szczotką/grzebieniem nie wyczesze całego futerka
-
- Informacje
-