złamany kieł u kotki
-
Zauważyłam , że moja kotka (6 lat) złamała górny kieł - nie wiem kiedy i jak się to stało. Czy mam się skontaktować z wetem? Co z tym robić?
- MaximusKennel
Ja bym się udała do weta i to jak najszybciej. Wet oceni ile kła pozostało, czy otwarty jest kanał (jeśli tak to zapewne założy najpierw fleczer ze środkiem odkażającym) no i przed wszystkim powie co dalej - jeśli sprawa jest świeża, to możliwe, że skończy się tylko na zalaniu kompozytem, tj. zaplombowaniu zęba, bo u psów czy kotów odbudowa raczej (tj. poza efektem kosmetycznym) nie ma większego sensu. Jeśli ze łamanego zęba niewiele zostało, to być może wskazana będzie ekstrakcja.
-
bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, zrobię to natychmiast po świętach
-
czy w takim razie ktoś może mi polecić weterynarza stomatologa w Krakowie?
na pw proszę
-
pytanie jest publiczne (trudno je zadać w formie pw - bo komu?) o charakterze czysto informacyjnym (sprawa raczej dość nietypowa) i ma na celu DOBRO zwierzęcia, nie zmierza zatem ani do kryptoreklamy ani do "lokowania" konkretnego weterynarza
chodzi, że odpowiedzi na PW. Ja właśnie wysyłam .
-
Przepraszam, źle zrozumiałam. Jeszcze raz dziękuję. Na razie obserwuję, Dziąslo wydaje się porządku i zachowuje się normalnie.
O:0 Ciekawy temat! Mojej Kici tez ząb zniknął...Nawet nie wiem kiedy. Nie wiem czy paskudny zapach z jej pyszczka jest spowodowany własnie tym ubytkiem w zębie? Co o tym sądzicie?
-
- Informacje
-