15 lipca 2012, 13:42
Cześć! Proszę o rady (szczegółowe) co zrobić, aby kotu mniej wypadała sierść... Moja kotka ma 2 lata i 3 miesiące, w marcu była sterylizowana, trochę przytyła, ale obecnie otrzymuje tyle karmy ile powinna i wraca do normalnej wagi. Być może ma to jakiś wpływ, ale nie głodzę jej, dostaje 100 gram mokrej karmy felix i suchą karmę Royal Canin: odkłaczającą, dla kotek sterylizowanych i... jeszcze jeden rodzaj. Oczywiście ma dostęp do wody, której sporo pije.
Trzy tygodnie temu przeprowadziłam się do innego mieszkania, w którym jest bardzo ciepło, w porównaniu do poprzedniego.
W poprzednim mieszkaniu kot tak nie liniał, teraz jest po prostu strasznie. W 90% przypadków to co leży na podłodze do kocia sierść. Kiedy kot się uderzy np. o kant okna to wypada jej kępa włosów... Kotka nie wygląda na chorą, zachowuje się normalnie. Jak biega po mieszkaniu to za nią unosi się chmura jej sierści... Sierść wypada jej w takim stopniu, że zaczynam się obawiać że niebawem będę miała łysą kotkę... Nie zaobserwowałam łupieżu, w kuwecie też nic złego się nie dzieje - kotka jest regularnie odrobaczana.
Mogę jeszcze dodać, że miała do tej pory kilka kotów i żadnemu nie wypadała tak sierść... Mimo tego, że jestem właścicielką kotów od 5-6 lat jestem kompletnie nie przygotowana na taką sytuację. Co prawda jest to mój pierwszy kot nie wychodzący...
Powinnam z nią iść do weterynarza? Kupić inne karmy? I po jakim czasie coś się zmieni? Co robić... Pomocy!