Moja kotka była przedwczoraj i wczoraj na kryciu u kocura.
Ale pokryl ją tylko 3 razy - przedwczoraj 2 razy, a wczoraj raz. złączeie trwało krótko - do 10 sekund.
Czy to może starczyc, żeby kotka zaszła??
Czy takie kilkusekundowe polączenie jest prawidlowe, czy powinno trwać dłózej? Prosilabym o opinie wetrynarza i doświadczonych w hodowli, bo czke mnie teraz męczące czekanie, a chcilabym wiedzic, czy wogole mam na co liczyć?
Czy może zajść?
oczywiście , że jest nawet bardzo duża szansa, że jest w ciąży. Po 20-24 dnich zrób USG i będziesz wiedzieć na co liczyć albo na ile liczyć.
Bardzo dziękuję!
USG zrobię. A tak przy okazji, slyszalam ze kotka zachodzi przy pierwszym razie - czy to mit, czy ma w sobie prawdę?
I czy kotka w ciązy moze mieć rujkę? Teroretycznie odpowiedź jest oczywista, ale słyszałam opinie hodowców, że ich kotki miewały rujki podczas ciązy
USG zrobię. A tak przy okazji, slyszalam ze kotka zachodzi przy pierwszym razie - czy to mit, czy ma w sobie prawdę?
I czy kotka w ciązy moze mieć rujkę? Teroretycznie odpowiedź jest oczywista, ale słyszałam opinie hodowców, że ich kotki miewały rujki podczas ciązy
tak to prawda u kotki jest tzw. owulacja prowokowana czyli przy kryciu dochodzi do uwolnienia komórek jajowych. Może się u kotki zwłaszcza na początku ciąży rujka powtarzać.
Mam pytanie - wiem ze w ok. 3 tygodniu ciaży sutki robia sia malinowe.
Czy wcześniej poprzedza je coś, np. sutki nie powinny sie troche powiększyć, zmięknąć?
Moja kotka bylaby teraz prawie w 2 tyg. ciąży, a cycuszki wciąż ma malutkie jak główka od szpilki :-/
I szaleje jak zawsze. Nie wiem czy jej ozwalać na takie szaleństwa, biegi i skoki z wysokości 1,5 metra?
Czy wcześniej poprzedza je coś, np. sutki nie powinny sie troche powiększyć, zmięknąć?
Moja kotka bylaby teraz prawie w 2 tyg. ciąży, a cycuszki wciąż ma malutkie jak główka od szpilki :-/
I szaleje jak zawsze. Nie wiem czy jej ozwalać na takie szaleństwa, biegi i skoki z wysokości 1,5 metra?
nie jest to reguła z powiększaniem sie gruczołów mlekowych w 2 czy 3 tygodniu ciąży ale tak może być i z reguły bywa. Jeśli zwierze samostnie dostaje sie na te wysokości i samo schodzi to na razie zostaw kota. Nie upilnujesz go całą dobe na pewno nie wysadzaj kota tak wysoko sama.
Oczywiście ze nie wsadzam kota tak wysoko sama
On sam tak szaleje. Teraz juz nie ma jak wskakiwac na takie wyskokoci, ale czy moze sie bawic jak dawniej, tj. np aportowac pileczke?
Ona biegnie po nia i przynosi i tak w kolko...
On sam tak szaleje. Teraz juz nie ma jak wskakiwac na takie wyskokoci, ale czy moze sie bawic jak dawniej, tj. np aportowac pileczke?
Ona biegnie po nia i przynosi i tak w kolko...
A co do skokow wyskokosciowych, to ona nie wchodzi sobie i schodzi z nich, tylko pedem wskakuje i pedem zeskakuje...
oczywiście, że może aportować.
POMOCY!
Dzis niechcacy nadepnęlam kotke na brzuch! Lezala tak na boczku i ją przydepłam bo niezaowazylam Nie nadeplam b.mocno, ale troche ja przygniotlam Czy moglam zabić jej dzieci?? Bo ostatnio jakby zarozowily jej się lekko sutki, wiec mysle ze moze byc w ciazy.... Kotka ucieka, bo sie wystarzyla, ale zachowuje sie normalnie, za chwile poszla jesc, nie krwawial itp. Więc chyba nic się nie stalo? Myslę ze w tak wczesnej ciązy plody są na tyle maleńkie i otoczona blonami że nie powinnam ich uszkodzić
Prosze o szybka odpowiedź, bo bardzo się martwię!
Dzis niechcacy nadepnęlam kotke na brzuch! Lezala tak na boczku i ją przydepłam bo niezaowazylam Nie nadeplam b.mocno, ale troche ja przygniotlam Czy moglam zabić jej dzieci?? Bo ostatnio jakby zarozowily jej się lekko sutki, wiec mysle ze moze byc w ciazy.... Kotka ucieka, bo sie wystarzyla, ale zachowuje sie normalnie, za chwile poszla jesc, nie krwawial itp. Więc chyba nic się nie stalo? Myslę ze w tak wczesnej ciązy plody są na tyle maleńkie i otoczona blonami że nie powinnam ich uszkodzić
Prosze o szybka odpowiedź, bo bardzo się martwię!
niestety nikt ci tego nie napisze co zrobiłaś bo stanięcie nie równa się stanięciu. Można wiele przykrych rzeczy zrobić takim " wyczynem" ale niestety najważniejsze ma znaczenie użyta siła.
Jak napislam nie stanelam bardzo mocno(nie stanelam do konca! Tylko nacisnelam) tak ze ja przygniotlam troche ale zabralam szybko noge. Ale ruch byl zamaszysty
A co moglam jej zrobic?Mam ja juz rok i nigdy nic takiego sie nie stalo
A co moglam jej zrobic?Mam ja juz rok i nigdy nic takiego sie nie stalo
Za kilka dni mija 4 tydzien. Sutki sa rozowe, ale nierownomiernie, jedne bardziej rozwe inne mniej. Ogolnie nie sa zbyt malinowe... Nie powiekszyly sie tez chyba (moze odrobine).
Czy te objawy swiadcza o ciązy, czy to moze byc np ciaza urojona... albo wcale? Bo slyszalam wiele opinii hodowcow, ze ich kotki w 3 ygodniu maily malinowe sutki i 2x wieksze...
Kiedy powiekszaja sie sutki
Czy te objawy swiadcza o ciązy, czy to moze byc np ciaza urojona... albo wcale? Bo slyszalam wiele opinii hodowcow, ze ich kotki w 3 ygodniu maily malinowe sutki i 2x wieksze...
Kiedy powiekszaja sie sutki
Kotka chyba jest w ciąży. Bylam z nią u veta, ktora ja obmacal i stwierdzil powiekszenie macicy ( w 4 tygodniu). Teraz zostalo 2,5 tyg do porodu, sutki ma bardzo duze, ale brzuszek bardzo maly... Czy moze mieć np. ciążę urojoną? Czy kotka w takiej ciąży moze mieć taki maly brzuszek? (widać ze jest większy, ale nie za dużo, taki obrzmialy) Wydaje mi sie, ze czulam ruchy maleńst... cos kopalo w jej brzuszku. Czy jesli jest malo kociąt, np 1 czy 2 kotkamoze miec maly bruszek prawie do końca?
-
- Informacje
-