drapanie kanapy
Nasz kot, mimo że ma swój drapak,czasami lubi zahaczyć kanapę. Czy można go jakoś oduczyć tego ? Wydaje mi się,że robi to specjalnie!
Oczywiście,ze robi to specjalnie : żeby naostrzyć pazurki, ponaciągać ścięgna i zaznaczyć teren
A tak poważnie: w czasie, kiedy drapie meble zabieraj go do drapaka. I nie trać cierpliwości. To moze potrwać... Zachęć go do drapaka psikając go ( drapak) walerianą lub kocimietką
A tak poważnie: w czasie, kiedy drapie meble zabieraj go do drapaka. I nie trać cierpliwości. To moze potrwać... Zachęć go do drapaka psikając go ( drapak) walerianą lub kocimietką
- Furia i Afera
Dokładnie!
Możesz też posypać kanapę pieprzem, przykleić w to miejsce taśmę dwustronną lub użyć specjalnego odstraszacza, ale najważniejsze jest, żeby nie krzyczeć i nie karmić kota, bo efekt będzie odwrotny
Tak na marginesie nasze dziewczyny robią duklanie to samo, ale tylko wtedy kiedy dłuższy czas nie zwracamy na nich uwagi. wystarczy je wtedy pogłaskać lub coś do nich powiedzieć i przestają.
Możesz też posypać kanapę pieprzem, przykleić w to miejsce taśmę dwustronną lub użyć specjalnego odstraszacza, ale najważniejsze jest, żeby nie krzyczeć i nie karmić kota, bo efekt będzie odwrotny
Tak na marginesie nasze dziewczyny robią duklanie to samo, ale tylko wtedy kiedy dłuższy czas nie zwracamy na nich uwagi. wystarczy je wtedy pogłaskać lub coś do nich powiedzieć i przestają.
Trzeba jeszcze bardzo chwalić kotka, kiedy korzysta z drapaka. Na początku nawet nagrodzic małym przysmakiem, potem wystarczy chwalic lub głaskać. Ja tak robiłam z Misią, bo miała 1,5 roku i nie wiedziała co to drapak. Dopadała wszystkiego co popadnie, z tapetami włącznie. Teraz czasem się zapomni, ale rzadko. Powodzenia
- Furia i Afera
to jest nieuchronne i żeby mieć koty w domu trzeba być tego świadomym ale można je ukierunkowywać na wymagane przez nas toryqueue pisze:koty rządzą.
-
ja zainwetowałam w kolka drapaków, postawiłam je przy kanapie po ou stronach , jest dużo lepiej
-
witam... mam problem z drapaniem kanapy przez moja malutka pociech.... amcie jakies sposoby zeby oduczyc kotka..... zaznacze tez rowniez ze drapak juz posiada... dziekuje
-
- Informacje
-