Nie wolno!
Moja kotka mimo, że ma drapak, drapie ściany. Tapeta jest w wielu miejscach oberwana i postrzępiona. Wygląda to strasznie. Próbowałam ją zniechęcić do niszczenia tapet (spryskiwałam ją wodą, krzyczałam) i nic z tego. Nie chcę, żeby mój dom zmienił się w wielki drapak dla kota. Co robić?
Witaj!
Ja przyniosłam moim kotom wielki pień i wtarłam w niego trochę kocimiętki. Działa!
Ja przyniosłam moim kotom wielki pień i wtarłam w niego trochę kocimiętki. Działa!
Cześć, u nas częściowo zadziałało przerywanie zabawy gdy kot zaczynał gryźć w ręce, nie podobało mu się i jeśli odchodził to ok, jesli robił się zły i gryzł mocniej trafia na"karnego jeżyka" - zamykamy drzwi od pokoju i kara dla niego jest separacja. Troche działa. Najważniejsze u nas było zaprzestanie zabawy z kotem rękami - musi wiedzieć ze zabawki są do zabawy, nie człowiek, nie ma stukania palcami w stół żeby sie pobawić itp. Raczej działa, chociaż nasz kociak nie jest aniołkiem i sama szukam pomocy w innych tematach
-
Z kolei mój kot gryzie po nogach każdego, kto stoi obok biurka z komputerem. Nie mam pojęcia o co mu chodzi. Gryzie każdego i tylko w tym miejscu w domu. Ma ktoś pomysł jak go przekonać, żeby tego nie robił?
-
- Informacje
-