Mam problem z moim rocznym persem,który już od czterech miesięcy wrzeszczy po nocach.Budzi się około 3 godziny i stawia dom na równe nogi.Nie pomaga głaskanie,noszenie,owszem mruczy,lubi jak go głaskać ale nic to nie pomaga na jego miałki.Teraz kiedy zaczyna arie,zamykam go w łazience jest cicho,ale to już za długo trwa.Jesteśmy wszyscy zmęczeni.Nie wiem co z tym Frikusiem mam zrobić.Czy ktoś miał taki problem?Ja już pomysłów nie mam co robić.Kotek na co dzień jest bardzo spokojny,kochany,przytulaczek,ale tak nie może być.Miałam już persa i nic takiego nie miało miejsca.Jeżeli ktoś może to niech pomoże.Pozdrawiam wszystkich.
Arli
Co robić?
Nie kastrowany ale za młody żeby tak szaleć,a to mi nie wygląda na chęć na kotki.Nie drze się do okna ,jak wstane w nocy i usiąde obok niego to jest spokuj
Za młody na wrzaski za kotkami,a nie chcę go kastrować,
Miałam persa bez kastracji i nie było problemu,a persy mają to do siebie że jak są wykastrowane to chorują bardziej na przewody moczowe.I nie chcę choroby mu narobić
a skąd takie dane naukowe?arli pisze:Miałam persa bez kastracji i nie było problemu,a persy mają to do siebie że jak są wykastrowane to chorują bardziej na przewody moczowe.I nie chcę choroby mu narobić
www.vetserwis.pl !!
dane naukowe od weterynarza i z książki
Ja mialam kiedys problem z kotka ktora budzila mnie codziennie w godzinach miedzy 23.00 a godzinami porannymi. Przychodzila do mnie , wchodzila pod koldre kladla sie i tak po jakims czasie marudzenia zasypiala. Na poczatku nie wpuszczalam jej do pokoju na noc myslac , ze to jakies sprawy hormonalne ( badania wychodzily w porzadku ) Pewnej nocy zadzwonilam po weterynarza, (jeszcze wtedy przyjezdzali do domu teraz przyjmuja na dyżurze calonocnym) pobral jej krew do badania w momencie tego wlasnie stanu. z badan okazalo sie ze ma powaznie chora trzustke. Ciezko to bylo wczesniej zdiagnozowac poniewaz po kilku godzinacz od ataku tej trzustki poziom amylazy wracal do normy i nikt nie wiedzial co kotu dolega, badania krwi nie wykazywaly podwyzszonego poziomu amylazy. Od tamtego momentu minęlo 9 lat i kotka zyje poniewaz codziennie podaje jej enzym trzustkowy.
Byc moze u twojego kota to miauczenie dotyczy hormonów lub czegos innego . Ja bym go zbadala u dobrego veta.
Byc moze u twojego kota to miauczenie dotyczy hormonów lub czegos innego . Ja bym go zbadala u dobrego veta.
Muszę mu zrobić badania,coś w tym jest.Kot się męczy ,a razem z nim cała rodzina.No ale gdyby to była trzustka lub zawodzenie za kotkami to uciszałby się się w łazience?
Moja kotka uciszala sie wtedy kiedy sie przed nia zamykalam w pokoju na noc ale zawsze wtedy zalatwiala sie poza kuweta (pudelka, kartony, torby) To byl taki manifest, ze czuje sie zle (dopiero teraz to wiem ). Wrzaski byly tylko w mojej obecnosci. W koncu to logiczne , dlaczego ma wolac o pomoc skoro nikt nie slucha.
Czyli konkretnie badania z krwi trzeba zrobic?
Vet zaleca pelna morfologie raz na rok ( to bylby ideal ) . Ja bym zrobila kocurkowi badanie krwi na wszystko: nerki, watroba, trzustka i nie wiem co jeszcze, robilam teraz mojej kotce takie calosciowe. Mocz tez mozna sprawdzic. Aha przy trzustce jest jedna charakterystyczna dosc sprawa, brzydki zapach z pyska w czasie tego ataku, najczesciej w nocy. Dla mnie dosc mocno bylo to wyczuwalne i kot wtedy bardzo nalegal na przytulanie a kiedy juz byla na kolanach to nie mogla dlugo spokojnie ulezec. Byc moze Twoj kot ma zdrowa trzustke a dolega mu cos innego.
Arli, przepraszam, że nie odpowiedziałam na PW - wyjeżdżałam na weekend. Widzę jednak, że nasi Kociarze nie zawiedli i już właściwie wszystko wiesz. Ja też się skłaniam ku tym hormonom i nie wydaje mi się, żeby kastracja bezpośrednio wpływała na skłonność do chorób dróg moczowych. Owszem, mniejsza aktywność, otyłość, nieprawidłowe żywienie, ale nie sam zabieg. Wet na moim osiedlu twierdzi, że o dziwo, wszystkie kocurki, które do tej pory cewnikował z powodu przytkania cewki kamieniami moczowymi nie były kastrowane. Nie jest to więc reguła.
-
- Informacje
-