witam.
napiszcie mi jakie sa potrzebne rzeczy dla kota. kuweta drapak itp.
bede wdzieczny .
Rzeczy potrzebne dla kotka
No to po kolei
- jak kuweta (otwarta, albo kryta z filtrem) to i żwirek, dla małego kotka drobniejszy
- trzy miski - na wodę, "mokre" i "suche"
- budka do spania lub legowisko, choć wiele kotów wybiera do spania nasze łóżka
- transporter
- wspomniany już drapak, bez gwaracji, że kot będzie z niego korzystał
- szelki ze smyczką
- szczotka, dostosowana do rodzaju okrywy włosowej
- specjalne nożyczki do pazurków
- zabawki, choć w praktyce może się okazać, że najatrakcyjniejszą zabawką będzie korek od wina albo kulka z papieru
-pasta odkłaczająca, albo kocia trawka, żeby nam się futrzak nie zakłaczył
Tyle w tej chwli przychodzi mi do głowy - inni szczęśliwie zakoceni pewnie uzupełnią
- jak kuweta (otwarta, albo kryta z filtrem) to i żwirek, dla małego kotka drobniejszy
- trzy miski - na wodę, "mokre" i "suche"
- budka do spania lub legowisko, choć wiele kotów wybiera do spania nasze łóżka
- transporter
- wspomniany już drapak, bez gwaracji, że kot będzie z niego korzystał
- szelki ze smyczką
- szczotka, dostosowana do rodzaju okrywy włosowej
- specjalne nożyczki do pazurków
- zabawki, choć w praktyce może się okazać, że najatrakcyjniejszą zabawką będzie korek od wina albo kulka z papieru
-pasta odkłaczająca, albo kocia trawka, żeby nam się futrzak nie zakłaczył
Tyle w tej chwli przychodzi mi do głowy - inni szczęśliwie zakoceni pewnie uzupełnią
Ostatnio zmieniony 31 maja 2008, 17:21 przez ATA, łącznie zmieniany 2 razy.
kuweta i żwirek,
karma i woda,
zabawki i cos do ostrzenia pazurkow, najlepiej wlasny osobisty drapak,
proponuje od razu pomyslec o zabezpieczeniu okien jesli mieszkasz w bloku.
moze byc jakies legowisko do spania, ale niekoniecznie, moj kot np spi na kocu
Ata chyba pisalysmy w tym samym czasie:)
a ja nie mam szczotki, pasty odklaczajacej nie czesze kici nigdy ...
karma i woda,
zabawki i cos do ostrzenia pazurkow, najlepiej wlasny osobisty drapak,
proponuje od razu pomyslec o zabezpieczeniu okien jesli mieszkasz w bloku.
moze byc jakies legowisko do spania, ale niekoniecznie, moj kot np spi na kocu
Ata chyba pisalysmy w tym samym czasie:)
a ja nie mam szczotki, pasty odklaczajacej nie czesze kici nigdy ...
Ostatnio zmieniony 31 maja 2008, 17:29 przez ania1985, łącznie zmieniany 1 raz.
p.s
byc moze w niedalekiej przyszlosci bede mial malego kotka , stad moje pytanie.
lepiej juz wczesniej sie zaopatrzyc w te rzeczy moim zdaniem
pozdrawiam
byc moze w niedalekiej przyszlosci bede mial malego kotka , stad moje pytanie.
lepiej juz wczesniej sie zaopatrzyc w te rzeczy moim zdaniem
pozdrawiam
Masz rację - lepiej zrobić zakupy wcześniej. Oczywiście czasem jest to niemożliwe - rano wychodzisz z domu, a wieczorem wracasz ze znalezionym gdzieś po drodze maleństwem pod kurtką Jeśli jednak kotuś jest zaplanowany, oczekiwany to lepiej wcześniej zaopatrzyć się przynajmniej w te podstawowe rzeczy czyli oczywiście karmę, kuwetę, żwirek i miski. Resztę można uzupełniać stopniowo, w miarę potrzeb.
No i gratuluję świetnego wyboru - koty są naprawdę wyjątkowe
No i gratuluję świetnego wyboru - koty są naprawdę wyjątkowe
drapak , kuweta , zwirek , miski , zabawki , jedzenie, legowisko jakby nie patrzac to jednak sa pewne wydatki. wole kupic to wczesniej a pozniej wziac kocie i byc szczesliwy
no to cie uprzedzam ze wydatek bedzie spory co miesiac. tzn kazdy sobie pewnie inaczej potrafi rozplanowac wydatki i jeden wyda duzo inny mniej. ale weterynarz -szczepienia i odrobaczenia, o ile sa tanie, o tyle koty dosc czesto choruja i maja rozne przypadlosci, a to juz wychodzi drozej. do tego dochodzi sterylizacja/kastracja-zabieg bardzo potrzebny, jesli nie chcemy chodowac. tutaj wydatek jest wart swojej ceny bo np taka kotka bez rui przestaje marzyc o ucieczce z domu i siedzi spokojnie na swoim miejscu.
mam nadzieje ze Cie nie zniechecilam:)
mam nadzieje ze Cie nie zniechecilam:)
ania1985 pisze: ...koty dosc czesto choruja i maja rozne przypadlosci...
Ja bym tak do końca tego nie generalizował. Po prostu trafiają się mniej lub bardziej chorowite osobniki. Z ludźmi, czy innymi zwierzętami jest przecież podobnie. (Jeśli o koty chodzi, to mam na myśli "dachowce", bo wiadomo, że niektóre rasy są genetycznie obciążone i reczywiście mogą częściej chorować).
oczywiscie masz racje. niektore koty domowe siedza w oknie caly dzien i nic im nie jest, inne sa chore jak raz na nie zawieje wiatr;/
napisalam to pewnie bardziej z wlasnego doswiadczenia . bo a to leczenie, a to odrobaczanie, a to szczepienie, badanie kupy, przeswietlenie etd. etc.
napisalam to pewnie bardziej z wlasnego doswiadczenia . bo a to leczenie, a to odrobaczanie, a to szczepienie, badanie kupy, przeswietlenie etd. etc.
-
RC babycat 34-do 4 miesiąca,potem RC kitten34-do 12 miesiąca lub Biomil Cat Kitten od 4 miesiąca,lub Hills SP Feline kitten chicken do 12 miesiaca.