No wlasnie, .. mialby to byc moj 1wszy zwierzak. Ponoc jesli sie wysterylizuje to nie ma wiekszego znaczenia ? ale wole sie upewnic? Co wybrac , poradzcie. Mam jeszcze 2pyt. czy naprawde jak kocie ma 2mies. to jest zawczesnie zeby wziac je do domu, wiem ze pisze ze jak ukonczy 3mies zycia , ale prawie wszedzie sa ogloszenia , typu oddam 2mies kotki, oddam 8tyg kotki. Nie wiem czy bezpieczne jest wziecie 2mies?? Pomozcie.
p.s
Kiedy najpredzej mozna wysterylizowac kotke , a kiedy wykastrowac kocura?
Kot czy Kotka ?
najwcześniej kastrować można 4-6 miesiąc
Wybór płci należy do Ciebie, cięzko mi określić konkretnie jaki jest kot a jaka kotka, bo jak wiadomo należy tę kwestię traktowac osobniczo, a koty są niesamowicie indywidualne, więc tak naprawdę charakter nie musi zależeć od płci. Ja mam kotkę i kota i kotka jest spokojniejsza, grzeczniejsza, choć potrafi raz na jakiś czas coś tak zmalowac, że mi szczęka opada. Kocur z kolei to łobuz, żarłok, jest bardzo aktywny i uwielbia zaczepiać. Ale to moje koty, z innymi będzie zupełnie inaczej.
Uważam, że odpowiedni okres na oddanie kotka to 3 miesiące, a że jest dużo ogłoszeń z mniejszymi kotkami- to świadczy tylko o niewiedzy i nieodpowiedzialności ludzi. Może też być tak, że ktoś znalazł kotka 8 tygodniowego i szuka mu domu, w takim wypadku można wziąć kotka, ale jeśli właściciele oddają wcześniej, zeby się szybciej kociąt pozbyć to moim zdaniem niezbyt udany pomysł, by brać od nich kotka.
Uważam, że odpowiedni okres na oddanie kotka to 3 miesiące, a że jest dużo ogłoszeń z mniejszymi kotkami- to świadczy tylko o niewiedzy i nieodpowiedzialności ludzi. Może też być tak, że ktoś znalazł kotka 8 tygodniowego i szuka mu domu, w takim wypadku można wziąć kotka, ale jeśli właściciele oddają wcześniej, zeby się szybciej kociąt pozbyć to moim zdaniem niezbyt udany pomysł, by brać od nich kotka.
-
- Kontakt:
Ja miałam kocurka ,oczywiście był wysterylizowany...przepiękny!!!!!!!!!!! Przygarnięty jako kociak ale strrrrasznie agresywny....okazało się jednak że domieszka żbika ponoć była:)Tak weterynarz mówił....a w tej chwili mam dwie ktoki i są porpostu obie Boskie!!!!!!!!!!!!! są już po kastracji, nie mam z nimi najmniejsych problemów.....
- Asik L&L&L
Jeśli chodzi o płeć to podobno kocury mają łagodniejszy charakter. Ja mam dwa kocury i są niesamowicie miziaste.
Odnośnie wieku: minimum 3 miesiące, bo w tym wieku są już w miarę samodzielne.
A jeśli chodzi o zachowanie to odpowiednie wychowanie i socjalizacja. To jest podstawa, aby mieć pociechę z kotka.
Odnośnie wieku: minimum 3 miesiące, bo w tym wieku są już w miarę samodzielne.
A jeśli chodzi o zachowanie to odpowiednie wychowanie i socjalizacja. To jest podstawa, aby mieć pociechę z kotka.
- Asik L&L&L
Nieodpowiedzialne zachowanie, wręcz krzywdzące te maleństwo Myślę, że to brak wiedzy sprowadza ludzi do popełniania takich błędów
Najlepiej by było zaadoptować starszego kota.. wtedy wiesz już jaki ma charakter.. czy jest miziasty/miziasta czy lubi na kolanka czy woli raczej półkę i tym podobne rzeczy Dorosłego kota dobierasz poniekąd do swoich oczekiwań,do swojego charakteru i trybu życia i płeć niewielką gra tutaj rolę.
Biorąc malucha tak na prawdę nie wiesz co z niego wyrośnie.. nie jesteś w stanie przewidzieć jego charakteru i tego co będzie lubił w przyszłości a czego nie.. a.. i maluchy powinny być przy mamie te 12 tygodni.. Jeżeli ktoś oddaje wcześniej to moim zdaniem robi błąd.
Można młodsze brać jeżeli mamy nie mają lub są podrzucone/znalezione itp.. ale to są wyjątkowe przypadki.
Biorąc malucha tak na prawdę nie wiesz co z niego wyrośnie.. nie jesteś w stanie przewidzieć jego charakteru i tego co będzie lubił w przyszłości a czego nie.. a.. i maluchy powinny być przy mamie te 12 tygodni.. Jeżeli ktoś oddaje wcześniej to moim zdaniem robi błąd.
Można młodsze brać jeżeli mamy nie mają lub są podrzucone/znalezione itp.. ale to są wyjątkowe przypadki.
Ja osobiście polecam ci kotke.Miałam kiedyś dwa kotki(rodzeństwo)kota i kotke.Z kotem byłuy same problemy ale i tak go kochałam a z kotką w ogóle.Kotki z natury są bardziej czyste,spokojniejsze i....itd.
- Kasia i Maniuś
Myślę, że to nie zależy od płci, a od charakteru i temperamentu. Ja mam kota i kotkę. Kot cichutko przesypia cała nockę (rzadko kiedy coś spsoci), natomiast kotka potrafi mi pół nocy chodzić po mieszkaniu i miauczeć, tłuc kota i czasem trzeba cierpliwości zanim pójdzie znowu spać.
- Asik L&L&L
Nie jest szkodliwa wczesna kastracja, ale są zwolennicy i przeciwnicy.
-
- Informacje
-