Kiedy smycz?

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

nienorka
Kontakt:

07 września 2009, 10:58

Witam serdecznie.
Mam 5 tygodniowego norweskiego lesnego malucha i moje pytanie brzmi, Kiedy najlepiej zaczac przyzwyczajac kotka do smyczy i szelek? Kotek jest narazie malutki i nie opuszcza domu, ale w przyszlosci chcialabym by towarzyszyl mi w podrozach, dlatego bardzo zalezy mi na tym by nie bylo to dla niego traumatyczne przezycie.
Czy jest jakis konkretny najlepszy moment do tego typu zabiegow?
Z gory bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie:)
Awatar użytkownika
Kasia i Maniuś

07 września 2009, 11:02

Ja uczyłam od samego początku jak do mnie kociaki trafiły: Maniek z racji wieku nauczył się bardzo szybko (miał ok. 5-6 tygodni), Tiffka troszki dłużej, ale ona trafiła do mnie mając prawie rok.
Ashraf

11 września 2009, 06:53

warto ubierac kotu szelki w domu,zeby sobie w nich noramalnie chodzil i sie przyzwyczajal, bo sama smycz- przynajmniej w naszym przypadku- nie byla jakims wiekszym przezyciem :)
hanibal298
Kontakt:

02 listopada 2009, 21:08

Ashraf dobrze mówi. Lepiej teraz w domu go przyzwyczajać niż na dworze bo tam może stać się bardzo dziki. Moje kuzynki mają persa i zaczęły go ubierać bardzo późno i do teraz(ma dwa lata) nie może się przyzwyczaić. Najlepiej żeby mu to weszło w nawyk.
ODPOWIEDZ
  • Informacje