kuwet na dywanie i w pościeli

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

basiedwie

17 maja 2010, 13:13

Proszę o pomoc jak poradzić sobie ze zwyczajem kotki która załatwia swoje potrzeby w jednym miejscu w pokoju na dywanie.Jestem zdesperowany jej zachowaniem.Mam dwie siostry kotki jedna nie ma tej przypadłości a druga niestety od kilku miesięcy robi w miejsca które upatrzy sobie za stosowne.Zmieniłem mieszkanie jakieś tydzień temu i myślałem że coś to zmieni w jej obyczajach.Niestety jest jeszcze gorzej bo nie tylko sika a roki kupe w miejscu które sobie upatrzyła.Wcześniej gdzie mieszkałem robiła siku w pościel.Robi zawsze to rano.Ciężko ją upilnować jest szybka jak przecinak ze swoim rytuałem.Może ktoś zna sposoby jak ją tego oduczyć.Proszę o pomoc lepiej doświadczonych z tym tematem.Mam koty wiele lat ale takiego przypadku nie miałem.Kotki mają rok czasu.proszę o kontakt rownież pod emaila. basiedwie@gmail.com pozdrawiam Kris
vivinn

17 maja 2010, 13:28

Kotki są wysterylizowane?
Mają zrobione badania moczu?
Przechodziły (tzn ta jedna sikająca kotka) jakieś zapalenie pęcherza, stwierdzono kryształy w moczu? A jeżeli nie to było to potwierdzone badaniami?

To takie podstawowe pytania przy rozeznaniu sytuacji :wink:
Awatar użytkownika
Furia i Afera

24 maja 2010, 08:05

Moje kotki na samym początku załatwiały się w jednym miejscu w mieszkaniu po za kuwetką :(
Sposobem było postawienie na jakiś czas dokładnie w tym miejscu kuwety, a po 2 tygodniach przesuwanie kuwety coraz bliżej miejsca - tego w którym stoi obecnie :) Udało się :)
A u znajomych problemem okazał się żwirek zapachowy, którego koty nie tolerowały - może spróbuj innego piasku lub wymień kuwetę?
Awatar użytkownika
CherChate

24 maja 2010, 13:48

moja kotka zrobila rzadsza kupke na lozku co robic ?> co moze byc tego przyczyna!? :/
petarda0

25 maja 2010, 18:39

Powody mogą być różne, kot ma przykre skojarzenia z kuwetą np był przestraszony albo ból przy załatwianiu potrzeb w kuwecie np zapalenie, żwirek jest niewłaściwy np inny niż dotychczas lub kot uznał ze jest za brudno, środki do mycia kuwety za intensywnie pachną lub kot jest złośliwy albo odgrywa się za coś na właścicielu.
Znam przypadek że kot nie zabrany na działkę odegrał się robieniem kupy do kwiatów.
ODPOWIEDZ
  • Informacje