Oznaczenie hormonów u agresywnego kota

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

mmigo

09 września 2010, 07:47

Witam.
Mam agresywnego kocurka rasy rosyjski niebieski,bez rodowodu,wykastrowany.Kot jest agresywny zwłaszcza w stosunku do mojej jednej starszej koteczki,młodszego kocurka czasami goni i "pogryza" w kark,ale jakoś się w miarę tolerują.Natomiast 11-letnia kotka musi mieszkać osobno,mieć osobną kuwetę i miski.Rosyjski przybył do nas w maju tego roku jako roczny kocurek,miesiąc oswajał się z nowym otoczeniem i był spokój,a potem się zaczęło.Obecnie stosuję terapię Bacha,ale słyszłam,że u agresywnego kota trzeba zbadać poziom hormonów.Czy ktoś wie jakie to mają być hormony?Mój weterynarz proponuje poziom testosteronu,w sobotę jadę na to badanie,ale czy jakiś inne hormony też trzeba zbadać?Proszę o odpowiedź,lub jakiekolwiek pomysły,co jeszcze mogę zrobić,aby moje koty znowu mogły mieszkać razem.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

19 września 2010, 22:35

a co to da? A poza tym jest kastrowany - więc skąd ten testosteron?
asiarysia

20 września 2010, 17:43

Nadnercza też produkują testosteron. A może on ma po prostu taki charakter ? :( Chce być na szczycie domowej kociej hierarchii
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

22 września 2010, 22:43

tak , ale na pewno nie takie ilości, które zastąpią właściwe ku temu gonady
ODPOWIEDZ
  • Informacje