Odpowiedni transporter dla kota

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
raindbow
Kontakt:

06 listopada 2009, 18:10

Witam.

Spodziewam się nowego członka rodziny, kociaka Perskiego,
a dowiedzałam się że wybierając się do weterynarza, należy przynieść kota w transporterze.

Nie mam pojęcia jaki transporter byłby najbardziej odpowiedni, :oops:
czy lepsze są transportery plastikowe, czy te torby proponowawe na allegro podam linki ; )

torba.
http://www.allegro.pl/item800523682_tor ... nge_s.html
plastikowy t.
http://www.allegro.pl/item795239707_tra ... 5_mix.html

I mam jeszcze pytanie.
Czy podczas podróży kotek do takiego transporera może się załatwić bo nie mam naj mniejszego pojęcia ; P

Bardzo proszę o odpowiedź ; D
Ostatnio zmieniony 19 listopada 2009, 14:23 przez raindbow, łącznie zmieniany 1 raz.
Marti :)

06 listopada 2009, 19:50

Kotek moze sie w transporterze załatwic min. ze strachu, wiec lepiej zaopatrzyc sie w ręcznik papierowy i wyłożyc nim dno żeby było łatwe do wymiany. Transporter musi być też dość duży.
Pozdrawiam
Marta:)
Awatar użytkownika
raindbow
Kontakt:

19 listopada 2009, 19:06

A który jest lepszy ? te plastikowe, czy te torby. ?

Pozdrawiem MAgda :P
Awatar użytkownika
aga_tka
Kontakt:

19 listopada 2009, 19:47

Ja osobiście mam transportery plastikowe. Dla persa musisz kupić dosyć duży, bo ten najmniejszy będzie na pewno za mały.
Transporter jest funkcjonalny z tego względu, że jeśli kotkowi zdarzy się zanieczyścić to bez problemu transporter rozłożysz i umyjesz. Może być problem jeśli do weta miałabyś chodzić piechotą, bo transporter sam trochę waży + waga kota i jest nieporęczny. Na długie dystansy odpada. Wtedy torba będzie wygodniejsza.
Sama przymierzam się do zakupu takiej torby transportowej :) Zobacz na allegro, mi bardzo podobają się torby Muscat i Zolux ;)
Awatar użytkownika
raindbow
Kontakt:

20 listopada 2009, 13:21

Właśnie oglądałam te torby :) Śliczne są i funkcjonalne, ze względu na tą wyjowaną część na której siedzi zwierzaczek :P Bo co do weta to opcja samochód bo jest tam dość spory kawałek, takżę spacer odpada.
Raczej potrzebuje transportera na długie dystanse i chyba wybiore ten plastikowy, może polecacie jakieś konkretne firmy?. :D
Tylko jaki rozmiar wybrać ?
34cm/50cm/30cm,
CZy większy ? No bo to wkońcu Pers a z tego co zaobserwowałam u znajomej to jej Kocisko Jest ogromne . TAka słodka kulka Futerka :D
A po kastracji ponoć się jeszcze powiekszją to prawda ?

POzdrawiam M. :D
Awatar użytkownika
aga_tka
Kontakt:

21 listopada 2009, 10:20

raindbow pisze:Tylko jaki rozmiar wybrać ? 34cm/50cm/30cm, CZy większy ?
Ja dla mojego persa mam właśnie takiej wielkości i jest ok, a kocisko jest naprawdę spore ;) Mój jest z firmy Savic.
Natomiast dla kotów "normalnych" ;) rozmiarów mam jeszcze transporter Ferplast model Atlas. Oba spełniają swoje zadanie i jestem zadowolona (koty mniej) :mrgreen:
Awatar użytkownika
raindbow
Kontakt:

24 listopada 2009, 14:00

A czy w długości 2 cm mniej czyli 48 cm. może być ? CZy to jakaś duża różnica dla kota? :roll:

Pilne!!
mko_san

25 listopada 2009, 08:28

Ostatnio kupowałem transporter i też długo się zastanawiałem co kupić. W końcu stwierdziłem, że najlepszym wyjściem jest wysoki transporter, w którym kot może spokojnie usiąść, położyć się i obrócić. Wybrałem w końcu transporter wiklinowy (coś takiego jak na zdjęciu na tej aukcji: http://allegro.pl/item830395543_kosz_ko ... orter.html) i jestem zadowolony. Wiozłem kota pociągiem przez pół Polski :) Nie wspominając już, że po sciągnięciu kraty kosz robi za legowisko.

Polecam oglądnąć takie kosze w lokalnych sklepach zoologicznych, i jeżeli się zdecydujesz to wybierz takiego co się wydaje najsolidniejszy (one są ręcznie robione, także sztuka sztuce nie równa). Jeżeli jesteś z Wrocławia to takie kosze mają np. w sklepie zoologicznym w Pasażu Grunwaldzkim.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
raindbow
Kontakt:

26 listopada 2009, 16:20

Wiesz, w moim środowisku te transportery mają nie najlepszą opinie.
Raczej chciałam kupić coś bezpiecznego gdzie mogłabym kota przewieść w samochodzie. i raczej te plastikowe transportery można przypiąć pasami a wiklinowego nie ;P .

Ps. a co z wielkością tego transportera ? :D (wiem upierdliwa jestem :mrgreen: )
mko_san

26 listopada 2009, 16:54

raindbow pisze:Wiesz, w moim środowisku te transportery mają nie najlepszą opinie.
Tzn? Wiozłem kota pociągiem, wiozłem samochodem nic negatywnego nie zauważyłem.

A jak koniecznie chesz mieć plastikowy to kup Pet Cargo Cabrio - on jest dobrych wymiarów, ciut za niski ale da sie przeboleć.
Awatar użytkownika
raindbow
Kontakt:

26 listopada 2009, 17:09

mojej koleżance kot uciekł z tego transportera :D (ale gdzecznie szedł za nią do weta :P) i ogólnie szybko się psują wyłazi ta wiklina :.
mko_san

26 listopada 2009, 17:21

raindbow pisze:mojej koleżance kot uciekł z tego transportera :D (ale gdzecznie szedł za nią do weta :P) i ogólnie szybko się psują wyłazi ta wiklina :.
Dlatego mowilem - zalezy od wykoanania. Dobrzez zrobiony kosz wiklinowy jest niezezniszczaly przy normlanym uzytkowaniu. A co do ucieczki z transportera - jak kot ucieknie z tego transportera co ja mam to pozostaje tylko klatka stalowa, bo zadna plastikowa lepiej napewno go nie utrzyma.

Tez gdzies slyszalem ze komus z takiego kot uciekl - prawdpodobnie byl kiepsko zrobiony. Z porzadnie wykonanego koszo-transporter kot nie ucieknie chodzby nie wiem jak chcial.

A z plastikowych jak pisalem - obejrzyj sobie Pet Cargo Cabrio.
Awatar użytkownika
raindbow
Kontakt:

28 listopada 2009, 12:18

NO! z ceną troszkę pzresadziłeś bo pomiędzy 30 zł a 150zł jest jakaś różnica. :D .

.M.
Awatar użytkownika
sunshain

11 grudnia 2009, 09:37

Trixie Transporter Gulliver
Wymiary: 61x40x38cm

polecam
Awatar użytkownika
Pierozek
Kontakt:

27 grudnia 2009, 19:06

W sumie przez ostatnie 3 dni mój kot spędził 12 godzin w plastikowym transporterze. Musi być dość duży. Ceny od 100 do nawet 300 zł. Nie polecam tych tańszych, szybko się psują, coś się łamie. Jak kupić to raz i porządnie.
ODPOWIEDZ
  • Informacje