Czy rude koty są bardziej chorowite?
Ostatnio na Miau natrafiłam na wątek poświęcony temu właśnie problemowi. Sugeruje się tam, że rude koty, ze względu na specyficzny genotyp mogą być bardziej podatne na niektóre choroby i odmiennie reagować na część leków. Podobno niektórzy weci niechętnie operują rudzielce, ponieważ nigdy nie wiadomo jaki numer wykręcą. Jeśli to bzdura to proszę Pana Jarka o wyrozumiałość - nie ja to wymyśliłam. Czy istnieją jakieś doniesienia naukowe potwierdzające taką tezę? Chętnie bym coś na ten temat poczytała
W planowanej hodowli kota idealnie rudego jest strasznie trudno wychodowac...Kot idealnie rudy jest rzadkoscia...Mysle, ze genotyp kota wlasnie rudego moze byc przyczyna slabszego zdrowia...Cos w tym moze byc...Tak samo jak szylkretowe kocury (baaardzo rzadkie) czesto maja problemy ze zdrowiem a zwlaszcza z plodnoscia...Najczesciej sa bezplodne...
co do rudych nie zauważyłem takich korelacji z rasą, ale szylkret tak. Zgadza się te koty dziedziczą więcej wad.
Hmmm...Szylkret najczesciej jest czarno-rudy. Moze tez byc niebiesko-czarny, dymny...W Polsce czesto kotki trojkolorowe okresla sie mianem szylkretek...Bardziej ich precyzjna nazwa to calico (bialo-czarno-ruda)...Oprocz tego wystepuja kotki niebiesko-kremowe, czasem podciaga sie je rowniez pod umaszczenie szylkretowe...
Hmmm...Problem z szylkretami dotyczy glównie kocurow...Sa one bardzo rzadkie (prawie nie spotykane), a jezeli juz to najczesciej bezplodne...Nie spotkalem sie do tej poryz jakas negatywna opinia na temat zdrowia kotek szylkretowych...Choc moga one przekazywac tez "niekorzystne" geny swojemu potomstwu...Tak mi sie wydaje ale nie mam zadnej pewnosci, ze tak jest...
A ja dodam coś do tematu.
Kiedyś koty były skupywane do zakładów chemicznych do testowania antybiotyków w pierwszej fazie produkcji. Ale skupywane były wszystkie koty prócz rudych. Ponieważ rude koty inaczej reagują na niektóre substancje chemiczne, są dla nich bardziej uzależniające.
Kiedyś koty były skupywane do zakładów chemicznych do testowania antybiotyków w pierwszej fazie produkcji. Ale skupywane były wszystkie koty prócz rudych. Ponieważ rude koty inaczej reagują na niektóre substancje chemiczne, są dla nich bardziej uzależniające.
-
- Informacje
-