Mam żółwia wodno lądowego paroletniego a włąściwie dwa żółwie.
Od jakiegoś czasu jednemu z nich schodzą całe łuski z pancerza.Nigdy tak nie było.Proszę o radę czy mój żółw jest chory czy poprostu rośnie?Drugiemu żółwiowi nic się nie dzieje a jest starszy o rok,chodz jest mniejszy od tamtego.
chory żółw?
tak jest to choroba, często dzieje się to przy awitaminosie ale także przy samej chorobie skorupy, trzeba byłoby obejrzeć takiego zółwika.
Panie doktorze byłam z moim żółwiem u weterynarza .Zdjął z niego wszystkie odpadające łuski i okazało się że pod nimi ma piękną i twardą skorupę.Powiedział że jest zdrowy.Ja jednak liczę się z pana zdaniem i dalej się martwię że to choroba.
Niestety w mojej miejscowości jest praktycznie tylko jeden weterynarz.
Proszę o radę jakie witaminy w kroplach mogę podawać moim żółwiom?
Oczy mają zdrowe,bez opuchlizny,błyszczące.
Niestety w mojej miejscowości jest praktycznie tylko jeden weterynarz.
Proszę o radę jakie witaminy w kroplach mogę podawać moim żółwiom?
Oczy mają zdrowe,bez opuchlizny,błyszczące.
na pewno nie zaszkodzi zadbać o jakiś preparat witaminowy dla żółwi są ona wkraplane do wody , najedzenie lub w smakołykach. Przy kłopotach z pancerzem można zawsze kupić wit. A+E w globulkach i 1-2 ( w zależności od zółwia) rozgniatać na pancerzu i wcierać.
witam!!
Mam problem bo nie wiem co sie dzieje z moim żówiem wodno-lądowym.
Miesiac temu przestał jesc ,piszczy, oczy ma jakby w błonie i robi pyszczkiem tak, jak by sie czyms dławił,czasem puszcza bąbelki z pyszczka.Siedzi na wysepce,nie chce pływać, a jak go dam do wody to unosi sie na powierzchni.
Temperatura wody wynosi ok.27stopni.Co mam zrobić w tej sytuacj gdzie nie ma w okolicy weterynarza od gadów.Nie wiem co mu jest i bardzo sie martwie.
Pozdrawiam
Mam problem bo nie wiem co sie dzieje z moim żówiem wodno-lądowym.
Miesiac temu przestał jesc ,piszczy, oczy ma jakby w błonie i robi pyszczkiem tak, jak by sie czyms dławił,czasem puszcza bąbelki z pyszczka.Siedzi na wysepce,nie chce pływać, a jak go dam do wody to unosi sie na powierzchni.
Temperatura wody wynosi ok.27stopni.Co mam zrobić w tej sytuacj gdzie nie ma w okolicy weterynarza od gadów.Nie wiem co mu jest i bardzo sie martwie.
Pozdrawiam
-
z całym szacunkiem dla weterynarzy, ale na takich zwierzątkach czasem lepiej znają się ich wielbiciele. Mówię tu o osobach, które takowe hodują, zajmują się nimi np. w zoo lub tego typu obiektach. Warto też poszukać kontaktów na forach o żółwiach, tam zadać pytania, może podzwonić, popytać.
karo111 opisujesz czyste zapalenie płuc u żółwia i ogólną infecje. Biegiem do lekarza.
-
- Informacje
-