Szczepienie królików
-
Bardzo proszę,podpowiedzcie mi , kiedy nalezy zaszczepić królika? Maluch może miec ok.7-miu , 8-miu tygodni.
zależy od przyjętego kalendarza i szczepionki 4-6 tydzień się rozpoczyna.
-
Dziękuję.Jutro z moim maluchem udam się do lekarza.A czy świnkę morską tez się szczepi?W mojej okolicy nie ma specjalistów,którzy leczą zajęczaki i gryzonie.Zdarzyło się,że lekarz zaszczepił mi królika już chorego na myksomatozę.
świnki nie
-
Ależ ja też sie z tym zgadzam.Tylko naiwnie myslałam,ze lekarz wet.wie jak leczyć,prawda?Jesli zadaję pytania ,to dlatego iż wiem,że od hodowców -hobbystów mogę sie więcej dowiedziec,niż niejednokrotnie od lekarzy,dla których [niestety]wazniejsza jest kasa,niz zdrowie zwierzecia.
myślę zdecydowanie podobnie.marysia1951 pisze:Ależ ja też sie z tym zgadzam.Tylko naiwnie myslałam,ze lekarz wet.wie jak leczyć,prawda?Jesli zadaję pytania ,to dlatego iż wiem,że od hodowców -hobbystów mogę sie więcej dowiedziec,niż niejednokrotnie od lekarzy,dla których [niestety]wazniejsza jest kasa,niz zdrowie zwierzecia.
Aczkolwiek jak idzie się do weta, płaci pieniądze, często nie małe to jednak oczekuję się profesjonalizmu i pewnych wskazówek, szkoda tylko że nie każdy robi to co robi z pasją... Ja ogólnie żyję według powiedzenie: kto pyta nie błądzi:P
ja jak byłam w liceum to dostałam króliczka od swojego chlopaka. jak poszliśmy do weterynarza, to powiedział nam, ze sie kólików nie szczepi całe szczescie, ze teraz jest net i dużo info na temat zwierzat mozna sobie samemu znalezc i wiedziec co i jak.
obecnie dostepna jest szczepionka na pomór i mykso razem,u małego króliczka trzeba pamietac o zmniejszonaej dawce i powtórzyc szczepienie,myksomatoza to choroba roznoszona głównie przez komary dlatego króliki szczepi sie przed tzw sezonem komarowym ,pomór tez najczęstsze żniwo zbiera w miesiącach letnich
dla wszystkich którzy planuja króliczka-4-6 tyg króliczek to maleństwo które potrzebuje jeszcze mamy!poczytajcie http://rumburak.kroliki.net/rumburak.html
-
Ja swojego królika wykastrowałam i jest bardzo leniwy, i nie chce się ruszać. Teraz tego żałuje.
-
- Informacje
-