Oświetlenie i ogrzewanie - terrarium dla żółwia

Porady dotyczące żywienia i pielęgnacji pozostałych zwierzaków (m.in. papugi, chomiki, świnki morskie, kanarki itp...)

Moderatorzy:Robert A., Jarek

adam

20 listopada 2006, 11:21

Witajcie,
Ponieważ zbliża się zima, zbliża się tez bardzo nieprzyjazny okres dla żółwi - w tym równiez dla mojego (Agrionemys horsfieldii). W związku z tym postanowiłem zainwestować w ogrzewanie oraz żarówki UVB. Z tego co się udało mi się zorientować (w oparciu o katalog Exo Terra) to powinienem kupić:
  • Heat Glo infrared Lamp
    Day Glo Tight Beam Basking Spot Lamp
    Repti Glo 5.0
Jednakże nigdzie nie znalazłem informacji na temat mocy żarówek, które należy zastosować (terrarium ma wymiary 100x60x30).
Dodatkowo zastanawiam się czy ktoś nie wymyślił sprytnego urządzenia, które włącza automatycznie żarówkę w przypadku spadku temperatury poniżej określonej.
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

--
Adam
psinka

21 listopada 2006, 08:30

Ja mam żółwie 5-7 letnie i spacjalnie ich nie grzeję.
Owszem,kiedy temperatura w pokoju spadnie do 18-19-stu st,to włączam im lampkę,z żarówką;
EXO TERRA Heat-Glo - żarówka do terrarium R20/75W .

Ale nie grzeje ich przez cały dzień.
adam

04 grudnia 2006, 10:04

Ponieważ nie udało mi sie zlokalizować szczegółowej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, postanowiłem sam podjąć decyzję :).
Kupiłem w efekcie następujące żarówki:
  • Exo Terra Heat Glo 75W
    Exo Terra Repti Glo 2.0 13W
    Exo Terra Repti Glo 5.0 13W
    Exo Terra Sun Glo Tight Beam Basking Spot Lamp 75W
Terrarium ma wymiary 100x60x40.
Dzięki tym żarówkom udaje się utrzymać temperaturę w nocy powyżej 20 stopni, w dzień od 25 do trzydziestukilku (w zależności od miejsca w terrarium). Dodatkowo świetlówki ReptiGlo zapewniają optymalną (mam nadzieję :) ) ilość promieniowania UVB.

PS. psinka - nie używasz żadnych źródeł promieniowania UVB?

Pozdrawiam
--
Adam
psinka

04 grudnia 2006, 18:43

Adamie,tak jak pisałam -czasem im grzeję.Moje żółwie nie maja oświetlenia UVB.Mają tylko żarówkę Heat Glo-75 W.
Sądzę,że żołwie maja się dobrze.
ODPOWIEDZ
  • Informacje