Witam wszystkich miłośników gołebi!
Od jakiegos czasu regularnie chodze je karmic . Nigdy wczesniej nie przygladalam sie golebiom blizej i nie zwracalam na nie szczegolnej uwagi . Dopiero niedawno zauwazylam, ze to wspaniale, kochajace i bardzo madre ptaki. Smutne jest to , ze wiele ludzi postrzega je jako brudne i roznoszace choroby - nadmienie, ze nie ma ani jednego przypadku kiedy golab przenioslby jakas chorobe na czlowieka. Wbrew powszechnej opinii sa to czyste ptaki i lubia sie kapac jesli maja gdzie . Nalezy tez wspomniec o ich dokonaniach podczas drugiej wojny swiatowej , niejeden ptak ocalil wielu ludzi, ale o tym sie juz nie pamieta i ludzie czesto traktuja je jak pasozyty , porownuja je do szczurow i odradzaja karmic.
Co dzien chodze w to samo miejsce o tej samej porze a golebie juz czekaja , bo wiedza , ze dam im cos do jedzenia. Przynosze im chleb ale tez orzeszki ziemne . Czesto siadaja mi na rekach i jedza z dloni a nawet czasem patrza sie na mnie wdziecznym i rozumnym wzrokiem.
Celem tego postu jest pytanie do Was - czym karmicie golebie i jakie sa Wasze odczucia wzgledem nich (mam nadzieje, ze rowniez pozytywne )
Mariola
Gołębie -czym karmicie?
-
Karmilam kiedy mieszkalam w duzym miescie. Teraz zostają mi sikorki...
Cały czas powinnien mieć świerzą, przegotowaną i ostudzoną wodę w miseczce lub podawaj mu kilka razy dziennie ze strzykawki.
Czasem po deszczu możesz znaleźć dżdżownice - opłucz ją w wodzie i daj mu do jedzenia
Ważne jest również podawanie jajka na twardo i skorupki od jajka ( musi być zgnieciona ),
Bardzo dobry jest też chlebek rozmoknięty w wodzie;D
Czasem po deszczu możesz znaleźć dżdżownice - opłucz ją w wodzie i daj mu do jedzenia
Ważne jest również podawanie jajka na twardo i skorupki od jajka ( musi być zgnieciona ),
Bardzo dobry jest też chlebek rozmoknięty w wodzie;D
Nie wolno karmić gołębi chlebem bo się nim zapychają i nic z tego pożytecznego nie mają. Karm je ziarnami dla większych papug takie są np duże dzwonki które składają się z dużych ziaren są dla dużych ptaków i mogą być dla gołębi. Owocami typu: jabłka. Mój wujek ma gołębie i karmi ich głównie ziarnami kukurydzy.
-------------------------
-------------------------
-
Mój sąsiad karmi je ziarnkami chyba pszenicy jak się nie mylę. Ma gospodarstwo więc ma pszenicy pod dostatkiem.
Podobnie jak kaczek, gołębi nie nalezy karmić chlebem. Ludzie w większości o tym nie wiedzą albo o tym nie pamiętają. Tylko gotowe mieszanki ze sklepów zoologicznych są właściwe. I każdy myśli tylko o pokarmie dla nich, a przecież krócej organizm nie wytrzyma bez wody, którą równiez trzeba im podać.
-
- Informacje
-