Nnieprzyjemny zapach u chomika
Mój chomik niezaprzyjemnie pachnie. Co robić
Posprzątać
Bardzo mi się podoba odpowiedź EVE , ale jeszcze z ciekawości zapytam czy Twój chomik ma w klateczce toaletę - kupną, albo mały słoiczek? To baaaardzo ułatwia utrzymanie porządku i przy codziennym myciu takiego pojemniczka w dużym stopniu redukuje nieprzyjemny zapach. Sprawdź też czy Twój pupil nie zachomikował w swoim domku (o ile go ma) czegoś psującego się - to też może dawać nieciekawy zapaszek .
dzięki za odp szczegulnie z tą pierwsza... A mój chomik niema tolatki ... i tak sika wszędze, zepsutego żarcia w domku tez niema...
Sika wszędzie bo nie ma kibelka Wstaw mu na leżąco do klatki w przeciwnym kącie niż ma stołówkę mały słoiczek np. po musztardzie (niski ale szeroki) i zobaczysz jak szybko nauczy się tam załatwiać. Wystarczy przepłukać i już jest czysto. Swoją drogą skąd te chomiki wiedzą do czego taki słoiczek służy?
dzięki napewno tak zrobie . Tylko niehce mi sie wieżyć że tam będzie sikał...
Mój szczurek, który już nie żyje załatwiał się do takiego drewnianego pudełeczka, które miało służyć jako miseczka Pudełka nie wyjęłam, ale włożyłam inną miseczkę i wtedy było dobrze
Na początku nie miał nic, bo chcieliśmy zobaczyć gdzie sobie upatrzy miejsce na siusianie. Potem w to miejsce miał dany słoiczek i za nic nie chciał do niego wchodzić i załatwiał się obok. Myślałam że to słoiczek mu nie "leży" i dostał co innego, ale za każdym razem nie chciał wchodzic do środka tylko przenosił się z siusianiem tuż obok . Więc zrezygnowalismy . Za to mamy szynszylę, która jest na tyle uprzejma że zaatwia się w miejscu do tego przeznaczomym . A niedługo będzie koteczka ACL i mam nadzieję, że wezmie przykład z szynszyli a nie z chomika
-
- Informacje
-