Podłoże dla świnki morskiej
Od kąt w wieku 9 lat dostałam moje dwie pierwsze świnki morskie, tak po dziś dzień zawsze używałam wiórków które robił dla mnie kolega dziadka, który miał swój tartak. Jednak kolega zaprzestał juz działalności z powodu wieku, zapas wiórków się kończy, a sklepowym wiórkom wiele brakuje do ideału bezpylności . Dlatego chciałabym posłuchać opinii na temat dry bedów i mat łazienkowych, ponieważ słyszałam że są one od wiórków lepsze zarówno dla świnki jaki i właściciela. Generalnie chciałabym wiedzieć z czym to się je, jak działa, co ile sprzątamy to cudeńko i ew. z jakiej firmy najlepiej takowe dry bed kupić, lub gdzie kupić matę, żeby nie zagroziła śwince np składem materiału z którego jest wykonana. Z góry dziękuję za każdą opinię i przykłady z życia wzięte.
Stary temat, ale ja przeszłam takie testy, tzn sprawdziłam każdy produkt tego typu i okazuje się, że są zupełnie pozbawione pyłu, trociny w 100% bez pyłu, trzeba tylko dobrze poszukać.oleoleksa pisze:Od kąt w wieku 9 lat dostałam moje dwie pierwsze świnki morskie, tak po dziś dzień zawsze używałam wiórków które robił dla mnie kolega dziadka, który miał swój tartak. Jednak kolega zaprzestał juz działalności z powodu wieku, zapas wiórków się kończy, a sklepowym wiórkom wiele brakuje do ideału bezpylności . Dlatego chciałabym posłuchać opinii na temat dry bedów i mat łazienkowych, ponieważ słyszałam że są one od wiórków lepsze zarówno dla świnki jaki i właściciela. Generalnie chciałabym wiedzieć z czym to się je, jak działa, co ile sprzątamy to cudeńko i ew. z jakiej firmy najlepiej takowe dry bed kupić, lub gdzie kupić matę, żeby nie zagroziła śwince np składem materiału z którego jest wykonana. Z góry dziękuję za każdą opinię i przykłady z życia wzięte.
-
Niestety, żwirek ten jest za twardy dla drobnych i delikatnych łapek świnki.kleku1408 pisze:witam, ja używałem dla mojej świnki morskiej Żwirku dla kotów z Cerfura (w zielonej paczce) worek 5 litrów kosztuje 7/8 złoty i starczał mi idealnie na wymianę podkładu, możesz spróbować niestety co do tego o co pytasz nie wiem nic
Całą idea maty polega na tym, ze jest ona miękka i wygodna dla świnki. Pod matę dajemy podkład (np dobry żwirek), który wchłonie nam nieprzyjemny zapach moczu. 'Bobki' na bieżąco można wymiatać.
-
- Informacje
-