królik - wypadające futro
Może to przez dietę królika? Nie można go karmić żadnymi mieszankami tylko granulatami. Najlepiej siano + zielenina i warzywa. To najzdrowsza opcja. Jeśli Twój królik się nie drapie to prawdopodobnie chodzi głównie o zmianę żywności. Natomiast jeśli zaczyna się drapać to może mieć pasożyty.
Moje króle też linieją (teraz jest na to okres). U jednych najpierw zaczyna się właśnie na karku a potem rozchodzi się po bokach i na głowę. A u innych zaczyna się od dupki Obstawiam, że to zwykłe linienie ale jeśli Cię to niepokoi to zawsze pytaj weta.
Moje króliczki obecnie bardzo mocno linieją .Sądzę ,że to na zmianę pory roku.Profilaktycznie podaję siemię lniane i wyczesuje moje piękności ,a przede wszystkim nie panikuję :)
Wszystko zależy od tego jak to wygląda. jeśli są to naprawdę spore, łyse placki i do tego zmieniona chorobowo skóra, to na pewno jest jakiś problem dermatologiczny. Natomiast króliki mogą linieć nawet cały rok i są okresy, w których znacząco przerzedza się im futro, zwłaszcza w wybranych partiach ciała. Jak coś nas niepokoi, zawsze warto wybrać się do weterynarza .
-
- Informacje
-