Myszoskoczki
Witam wszystkich. Kilka dni temu razem z córką kupiłyśmy dwa trymiesięczne samce myszoskoczka z myślą o tym, że dokupimy jeszcze jednego lub dwa gdy rozbudujemy klatkę. Jednak pani w sklepie powiedziała, że jest bardzo trudno wprowadzić nowe osobniki do grupy. Czy to prawda? Zwierzaki są bardzo kontaktowe, dają się brać na ręce, nie uciekają przed psem a wręcz wchodzą pod niego, nie wydaja sie agresywne. A czy w stosunku do osobników swojejgo gatunku mogą zachowywać się inaczej - agresywnie?? I czy ewentualnie mozna temu zaradzić?
tak może sie tak zdarzyć ale nie jest to ścisłą regułą można je stopniowo oswajać ze sobą.
Ostatnio zmieniony 03 grudnia 2008, 01:44 przez Jarek, łącznie zmieniany 1 raz.
dzięki.
Ja łącznie miałam 10 myszoskoczek, ale w różnym odstępie czasowym.
Na początku miałam jedną samice, doszła do niej jeszcze jedna samica, a po paru tygodniach kolejne dwie. 4 samice w jednej klatce i nie było żadnych zgrzytów Potem już tylko po jednej kupowałam i nie dokładałam po kilka do klatki, bo nie miałam, aż tyle czasu, żeby bawić się z każdą po kolei Czasem bywa, że myszoskoczki nie tolerują nowych osobników, gdy się dostosują do środowiska (klatki) i zaczną traktować je jako własne i prywatne terytorium, ale można temu zaradzić. Z początku powinno trzymać się zwierzątka osobno, a co jakiś czas dać im po przebywać razem. Po paru takich spotkaniach można je spokojnie włożyć do jednej klatki
Na początku miałam jedną samice, doszła do niej jeszcze jedna samica, a po paru tygodniach kolejne dwie. 4 samice w jednej klatce i nie było żadnych zgrzytów Potem już tylko po jednej kupowałam i nie dokładałam po kilka do klatki, bo nie miałam, aż tyle czasu, żeby bawić się z każdą po kolei Czasem bywa, że myszoskoczki nie tolerują nowych osobników, gdy się dostosują do środowiska (klatki) i zaczną traktować je jako własne i prywatne terytorium, ale można temu zaradzić. Z początku powinno trzymać się zwierzątka osobno, a co jakiś czas dać im po przebywać razem. Po paru takich spotkaniach można je spokojnie włożyć do jednej klatki
-
- Informacje
-