Koty - wiadomo - tak. Raz na jakis czas moga sobie urzadzac oczyszczające "glodowki".
Ale króliki?
Króliczka "kundelkowa" mojej Siostry już dwa razy w tym roku miala takie 2-3-dniowe "okresy, ze ledwo co skubnela sianka, a jej ulubione przysmaki lezaly obok niej nietkniete. Potem wszystko wracalo do normy, czyli do "wielkiego zarcia"
Co moze byc przyczyna takich "glodowek"?
Czy kroliki urzadzaja sobie "glodowke"?
raczej jest to niedopuszczalne gdyzoń je non stop. Nie ma godziny aby czegoś nie wsunął. Śpiąc też je.
Dziękuję za odpowiedź Panie Doktorze. My (tzn. przede wszystkim moja Siostra) dopiero "uczymy się" królików. Ostatnio np. przeraziło Gośkę to, że Akasha wyskubywała sobie sierść z łapki. Potem doczytała, że królice w czasie rui w ten sposób zbierają "materiały budowlane" na gniazdo. Tak w ogóle to poważnie zastanawiamy się nad jej sterylizacją. Ciekawe, czy ktoś w Lublinie tego by się podjął? Czy to jest łatwy zabieg? Już kiedyś pisał mi Pan, że u Was przeprowadza się nawet sterylizacje takich maleństw jak myszki i chomiki...
A z jedzeniem się unormowało. I znowu Akasha je w tempie takim, że nie można nadążyć z dostarczaniem jej wciąż nowych smakołyków. A teraz zaczyna się sezon na "gryzoniowe" smakołyki, np. liście mlecza...
A z jedzeniem się unormowało. I znowu Akasha je w tempie takim, że nie można nadążyć z dostarczaniem jej wciąż nowych smakołyków. A teraz zaczyna się sezon na "gryzoniowe" smakołyki, np. liście mlecza...
-
Katia, nasz wetka Anetka z powodzeniem ciacha różne maleństwa.
Tylko kosztaniczek sie boi bo zbyt delikatne...
Tylko kosztaniczek sie boi bo zbyt delikatne...
Z całym szacunkiem, ale królik to nie gryzoń tylko zajęczak. Mam nadzieje, że to było przejęzyczenieraczej jest to niedopuszczalne gdyzoń je non stop
Faktycznie
Znalazłam na Forum gryzoniowym, warto przeczytać, nawet jako ciekawostkę:
Królik to zajęczak a nie gryzoń
Znalazłam na Forum gryzoniowym, warto przeczytać, nawet jako ciekawostkę:
Królik to zajęczak a nie gryzoń
-
od siebie dodam jeszcze, że zdarza się, że samica w czasie rui mniej je - jedna z moich samic tak czasami ma
-
- Informacje
-