Proszę o pomoc - martwie się o mojego króliczka:(
-
Od ponad miesiąca mam królika miniaturke, do tej pory było wszystko w porzątku.Ale ostatnio zaczął kichac od czasu do czasu i czesto się rozkłada calym cialkiem na ziemi ( łapki tylne do tylu przednie do przodu) i takm leży. Nie wiem czy to normalne bo tak wcześniej nie robił. proszę o pomoc
-
Bardzo prosze o odpowiedz, nie wiem czy zabrać go do weterynarza.
Takie ułożenie królików jest normalne - króle często tak robią, gdy bezpiecznie się czuja. Jesli chodzi o kichanie to może po prostu masz pylący żwirek, trociny albo coś takiego? Ma apetyt i jest ruchliwy?
Przyczyn kichania u króliczka może być kilka. Wizyty u weta wymaga na pewno kichanie połączone z wydzieliną z nosa (a już na pewno gęstą -białawą), zaropiałymi oczami, ciężkim oddechem...Może to wskazywać na jakąś infekcję bakteryjną i wymagać dobrania odpowiedniego antybiotyku. Jednak przyczyną może być też alergia na podłoże, choćby pył z drobnych trocin, których nie powinno się stosować u królików. Najlepiej jeśli dla spokoju sumienia pokażesz futrzaczka lekarzowi i niech on oceni, czy trzeba się martwić, czy nie . A jeśli chodzi o opisany przez Ciebie sposób leżenia królika, to jest dość typowy dla tego gatunku i nie powinien Cię niepokoić .
Edit: Annnnnn, Sorry - zdublowałam Cię trochę - pisałyśmy chyba w tym samym czasie
Edit: Annnnnn, Sorry - zdublowałam Cię trochę - pisałyśmy chyba w tym samym czasie
-
jesli chodzi o ułożenie to zaniepokoiło mnie to bo przedtem był bardziej ruchliwy a teraz jakby sie strasznie rozleniwił a jeśli chodzi o kichanie to nie mam pojęcia, jako ściółki używam absorwentu drzewnego, ma troche mokry nosek...biedaczek mój To mój pierwszy zwierzak i bardzo o niego dbam i obserwuje go, dlatego mnie to zaniepokoiło
-
aha a jesli chodzi a apetyt to ma ogromny:)
Troche mokry, wilgotny nosek to normalne - moj kroliczek tez taki ma i wszystko z nim w porzadku Tak jak napisała ATA, zaniepokoić Cię powinna naprawdę gęsta wydzielina.
Mój królik też przez pewien okres po przybyciu do mnie był bardziej ruchliwy, badał przestrzeń. Teraz czuje się bezpiecznie i podobnie jak Twój pozwala sobie na rozleniwienie
Moim zdaniem nie ma powodów do obaw, ale dla spokoju sumienia możesz się przejść do weta
ATA, zdarza się
Mój królik też przez pewien okres po przybyciu do mnie był bardziej ruchliwy, badał przestrzeń. Teraz czuje się bezpiecznie i podobnie jak Twój pozwala sobie na rozleniwienie
Moim zdaniem nie ma powodów do obaw, ale dla spokoju sumienia możesz się przejść do weta
ATA, zdarza się
-
Poszłam z małym do weterynarza, jeszcze nie wiadomo co to jest dokladnie...dostał dwa zaszczyki w pupe i w poniedzialek idziemy do kontroli. Jesli zareaguje na lekarstwo to znaczyze ma jakaś bakterie a jeśli nie to alergia...mam nadzieje że wszystko bedzie ok dzięki za odpowiedz bo myślalam że juz nikt sie nie odezwie pozdrowienia odemnie i od rambusia
-
- Informacje
-