Klatka.
-
- Kontakt:
Bardzo bym chciała kupić klatkę na dwie świnki morskie, gdyż czytałam, że lepiej jest je kupować w grupkach. Niestety chodziłam po allegro i zauważyłam, że te klatki dla dwóch są bardzo duże. Mam chomika w oddzielnej klatce już i zastanawiam się czy takie dodatkowe 100-120cm nie wyglądało by dziwnie w moi pokoju. Poza tym nie wiem gdzie bym mogla ustawić tak duża klatkę. Pytam się czy klatka musi być koniecznie tak duża??
Minimalna wielkość klatki dla dwóch świnek morskich to 80 cm, uwierz,w mniejszej te zwierzątka będą się męczyć, próbowałam mieć je w 60-tce, zdecydowanie za mała. To prawda,że świnki lubią towarzystwo, ale jeśli nie masz miejsca w pokoju na dużą klatkę, kup jedną świnkę, tylko zajmuj się nią tak często jak tylko możesz, wtedy świniak nie będzie tęsknił i nie będzie problemu.
A jeszcze lepiej nie kupuj świnki, tylko adoptuj
Tym bardziej, ze kupując świnkę w zoologu mozesz dostać niespodziankę w postaci choroby lub... ciąży. Oczywiście jeśli chcesz kupić rasowego prosiaka, to lepiej wydac sporo i kupić zwierzę w renomowanej hodowli. Jeśli chcesz prosiaka/prosiaki do kochania, to wybierz jednego z oczekujacyh na adopcje w domach tymczasowych prosiów- one są uratowane przed złym losem, a tymczas może Ci bardzo dużo o prosiu powiedzieć. Co lubi, czy na pewno jest zdrowy itd...
Tym bardziej, ze kupując świnkę w zoologu mozesz dostać niespodziankę w postaci choroby lub... ciąży. Oczywiście jeśli chcesz kupić rasowego prosiaka, to lepiej wydac sporo i kupić zwierzę w renomowanej hodowli. Jeśli chcesz prosiaka/prosiaki do kochania, to wybierz jednego z oczekujacyh na adopcje w domach tymczasowych prosiów- one są uratowane przed złym losem, a tymczas może Ci bardzo dużo o prosiu powiedzieć. Co lubi, czy na pewno jest zdrowy itd...
A ta klatka to ma być dla wygody świnek czy dla ozdoby pokojudominika@# pisze:zastanawiam się czy takie dodatkowe 100-120cm nie wyglądało by dziwnie w moi pokoju. Poza tym nie wiem gdzie bym mogla ustawić tak duża klatkę. Pytam się czy klatka musi być koniecznie tak duża??
Są dowody na to, że świnki trzymane w parach dłużej żyją i są zdrowsze. W Szwajcari w sklepie zoologicznym nie chcą w ogóle sprzedawać pojedynczo świnek i szwagierka miała mały problem gdy umarła jej jedna świnka z dokupieniem pojedynczej świnki. Gdy kupowała pierwsze świnki i chciała od razu klatkę to pani w sklepie zoo odmówiła sprzedaży ponieważ nie miała na stanie odpowiednio dużej klatki. I to mi się podoba. U nas kupuje się papugę nimfę i jak chce się ją trzymać w klatce dla kanarka to też sprzedadząDaisy1 pisze:Minimalna wielkość klatki dla dwóch świnek morskich to 80 cm, uwierz,w mniejszej te zwierzątka będą się męczyć, próbowałam mieć je w 60-tce, zdecydowanie za mała. To prawda,że świnki lubią towarzystwo, ale jeśli nie masz miejsca w pokoju na dużą klatkę, kup jedną świnkę, tylko zajmuj się nią tak często jak tylko możesz, wtedy świniak nie będzie tęsknił i nie będzie problemu.
Popieram Też bym tak zrobiła Do niedawna nie miałam pojęcia, że bywają niepotrzebne i bezdomne świnki. Bezdomność była w moim umyśle zarezerwowana dla psów i kotówulvhe pisze:A jeszcze lepiej nie kupuj świnki, tylko adoptuj
-
- Informacje
-