Panie Doktorze,
wklejam czesc mejla jakiego dostałam :
"Byłam jakiś tydzień temu u weterynarza, aby wykastrować królika. Niestety do tego nie doszło, ponieważ okazało się, że królik jest jeszcze młody i ma tylko jedno jądro (!!!) . Weterynarz powiedział, że bez sensu będzie kastrowanie go teraz, jak później będzie trzeba kastrować go jeszcze raz, gdy pojawi się drugie jądro... Dziwne? W życiu o tym nie słyszałam.."
Ze swojej strony dodam,że królik jest na tyle dorosły że mozna jednoznacznie określic płeć. Sama mam 2 króliki, działam w stowarzyszeniu i interesuje mnie tematyka królicza.
Chciałabym poznać Pańskie zdanie na ten temat. Być może zna Pan weterynarza w okolicach Nowego Targu (z tamtych okolic pochodzi )który jest fachowcem od królików.
Myśli Pan że możemy mieć tutaj do czynienia z wnętrostwem?
Jedno jadro
oczywiście , że to wnętrostwo takiego królika a zwłaszca jądro uwięźnięte należy tymbardziej usunąć. Co do lekarzy zajmujących się małymi zwierzętami w tej okolicy są to dr Gnatowska, dr Bachulski, lekarz przy ulicy Waksmundzkiej jeśli się nie myle dr. Stanek. Z nimi trzeba się kontaktować czy podejmą sie tego zabiegu.
Bardzo dziękuje za odpowiedż.
Wnioskuje że zabieg jest zblizony do zabiegu sterylizacji. Przed zabiegeim należy pewnie wykonać RTG aby okreslic połozenie jądra.
Korzystając jeszcze z Pana uprzejmosci chciałam zapytać o weterynarzy znających sie na królikach z Nowego Sącza.
Wnioskuje że zabieg jest zblizony do zabiegu sterylizacji. Przed zabiegeim należy pewnie wykonać RTG aby okreslic połozenie jądra.
Korzystając jeszcze z Pana uprzejmosci chciałam zapytać o weterynarzy znających sie na królikach z Nowego Sącza.
zabieg nie do końca może być zbliżony do kastracji bo może wiązać się z otwarciem jamy otrzewnowej. Przed zabiegiem można wykonać usg celem znalezienia " zgubionego" jądra. Niestety zbyt wielu lekarzy Ci z twoich okolic nie polece ale wiem , że doktor Huza jest bardzo dobrym chirurgiem ale co do królików to zapytaj go sama.
-
Czy to jest królik miniaturka czy normalny? Co to znaczy dośc młody? Królikom normalnej wielkości jądra mogą "nie zejść" nawet do 3 m.c., pozatym mogło sie zdarzyć(jeśli był w klatce z innym samcami) że któryś mu jedno jądro poprostu odgryzł.
-
- Informacje
-