kiedy??
mam pytanie od jakiego wieku można królika zapłodnić i jeżeli króliczek ma 7 tygodni to co on powinien jeść.
mam jeszcze pytanko czy króliki miniaturowe się kąpie jak tak to jakim szamponem i od ilu miesięcy i czy się moczy całego króla czy jakąś część ciała nie można zamoczyć
jeżeli już wykompie to jak osuszyć ręcznikiem czy suszarką albo czymś innym
jeżeli już wykompie to jak osuszyć ręcznikiem czy suszarką albo czymś innym
Królika się nie kąpie. Jeżeli królik bedzie miał brudne futerko od np. kupki (może sie tak dziać przy nieodpowiedniej dla niego diecie) należy je przetrzeć namoczonym recznikiem.
W wieku 7 tygodni królik powinien pic jeszcze mleko matki. Niestety w sklepach pojawiaja sie maleństwa ponizej 8 tygodnia zycia.
Królicza dieta to przede wszystkim dobrej jakości sianko, granulat, zielenina (od 3 miesiąca życia) oraz woda. Sianko i woda powinny być dostępne 24h na dobę. Woda powinna być czysta (nie z kranu) i w temperaturze pokojowej. Królik wymaga żywienia zgodnego z naturą jego gatunku, zarówno pod względem jakościowym jak ilościowym. Właściwe żywienie jest podstawą prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Króliki nie powinny jeść ludzkiego jedzenia, gdyż ich układ pokarmowy nie jest do tego przystosowany. W naturze króliki żywią się trawami, ziołami, gałązkami, listkami i korzonkami.
Wprowadzanie zieleniny:(od 3 miesiąca życia)
. Stopniowe wprowadzanie zieleniny - tylko jeden gatunek na raz aż do całkowitego przyzwyczajenia królika.
2. Zieleninę należy podawać począwszy od bardzo niewielkich ilości (np. pół listka cykorii) na początku raz dziennie.
3. Z każdym kolejnym dniem porcja zieleniny może być większa pod warunkiem, że trawienie nie uległo zaburzeniom.
4. Jeśli w ciągu 2 tygodni królik co dzień dostaje zieleninę w coraz większych porcjach i wszystko jest w porządku z kupkami - można uznać, że wstępne przyzwyczajenie do danego pierwszego rodzaju rośliny jest zakończone.
Zalecane warzywa:
- nać marchwi
- nać selera (korzeniowego)
- liście rzodkiewki
- mlecz
- nać pietruszki (nie za dużo, bo ma dużo wapna)
- seler naciowy
- cykoria
- sałata rzymska
- kiełki słonecznika (nie za dużo bo tłuste)
- brokuły (czasem)
- jarmuż (nie za dużo bo ma dużo wapna)
- liście kalarepy (nie za dużo bo mogą wzdymać)
Co do rozmnażania: prosze sie zastanowić nad rozmnazaniem. Jest wiele niechcianych króliczków - więc po co je nadmiernie rozmnażać.
Mając króliczka prosze pamiętać o wizytach u weterynarza: szczepienia (myxomatoza i pomór) oraz kontrola zębów i uszu.
W wieku 7 tygodni królik powinien pic jeszcze mleko matki. Niestety w sklepach pojawiaja sie maleństwa ponizej 8 tygodnia zycia.
Królicza dieta to przede wszystkim dobrej jakości sianko, granulat, zielenina (od 3 miesiąca życia) oraz woda. Sianko i woda powinny być dostępne 24h na dobę. Woda powinna być czysta (nie z kranu) i w temperaturze pokojowej. Królik wymaga żywienia zgodnego z naturą jego gatunku, zarówno pod względem jakościowym jak ilościowym. Właściwe żywienie jest podstawą prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Króliki nie powinny jeść ludzkiego jedzenia, gdyż ich układ pokarmowy nie jest do tego przystosowany. W naturze króliki żywią się trawami, ziołami, gałązkami, listkami i korzonkami.
Wprowadzanie zieleniny:(od 3 miesiąca życia)
. Stopniowe wprowadzanie zieleniny - tylko jeden gatunek na raz aż do całkowitego przyzwyczajenia królika.
2. Zieleninę należy podawać począwszy od bardzo niewielkich ilości (np. pół listka cykorii) na początku raz dziennie.
3. Z każdym kolejnym dniem porcja zieleniny może być większa pod warunkiem, że trawienie nie uległo zaburzeniom.
4. Jeśli w ciągu 2 tygodni królik co dzień dostaje zieleninę w coraz większych porcjach i wszystko jest w porządku z kupkami - można uznać, że wstępne przyzwyczajenie do danego pierwszego rodzaju rośliny jest zakończone.
Zalecane warzywa:
- nać marchwi
- nać selera (korzeniowego)
- liście rzodkiewki
- mlecz
- nać pietruszki (nie za dużo, bo ma dużo wapna)
- seler naciowy
- cykoria
- sałata rzymska
- kiełki słonecznika (nie za dużo bo tłuste)
- brokuły (czasem)
- jarmuż (nie za dużo bo ma dużo wapna)
- liście kalarepy (nie za dużo bo mogą wzdymać)
Co do rozmnażania: prosze sie zastanowić nad rozmnazaniem. Jest wiele niechcianych króliczków - więc po co je nadmiernie rozmnażać.
Mając króliczka prosze pamiętać o wizytach u weterynarza: szczepienia (myxomatoza i pomór) oraz kontrola zębów i uszu.
Bardzo dziękuje za odpowiedź tylko mi zależy na informacji o rozmnażaniu ponieważ mam dużo chętnych na maluchy tylko nie wiem od ilu miesięcy królik może być pierwszy raz dopuszczony i co robić w takiej sytuacji więc proszę jeszcze o tą informacje:)
Domowa hodowla nie jest najlepszym pomysłem. Prosze sie zastanowic czy w razie problemów z porodem bedziesz mógł Gosciu pomóc królikowi. Czy w razie odrzucenia przez matke miotu bedziesz w stanie utrzymac przy zyciu maluchy?
Królik to nie zabawka. Z doswiadczenia wiem ,że chetni na maluchy szybko sie rozmyslaja jak uswiadomia sobie ile czasu trzeba poswięcic królikowi. A jak króliczki urosna to sie ich pozbywają - bo przestaja być miłymi puszystymi kulkami . Jeżeli masz chetnych na króliki to w krakowie jest kilka króliczków do adopcji do oddania z kaltkami i akcesoriami. Chetnie służe pomoca w adopcjach. Są bezpłatne.
Jeżeli chodzi o odpowiedz na pytanie , to mimo posiadanej wiedzy nie pomoge w bezmyślnym rozmnażaniu królików.
Królik to nie zabawka. Z doswiadczenia wiem ,że chetni na maluchy szybko sie rozmyslaja jak uswiadomia sobie ile czasu trzeba poswięcic królikowi. A jak króliczki urosna to sie ich pozbywają - bo przestaja być miłymi puszystymi kulkami . Jeżeli masz chetnych na króliki to w krakowie jest kilka króliczków do adopcji do oddania z kaltkami i akcesoriami. Chetnie służe pomoca w adopcjach. Są bezpłatne.
Jeżeli chodzi o odpowiedz na pytanie , to mimo posiadanej wiedzy nie pomoge w bezmyślnym rozmnażaniu królików.
a jeszcze mam pytanie czy normalne jest to że królik jest bez ogona czy to jest jakaś wada u króliczka
mam jeszcze pytanko w jakim wieku powinnam iść z królikiem do weterynarza i na co powinnam zaszczepić mego króla:) i jak będziecie odp na ostatnie pytanie toprosę napiszcie na co to jest i ile może kosztować takie szczepienie:)
pierwszy raz o tym słysze , najlepiej skonsultowac sie z lekarzem weterynariiAnonymous pisze:a jeszcze mam pytanie czy normalne jest to że królik jest bez ogona czy to jest jakaś wada u króliczka
Najlepiej udac sie niezwłocznie z króliczkiem do weterynarza , on zadecyduje o czasie szczepienia.Anonymous pisze:mam jeszcze pytanko w jakim wieku powinnam iść z królikiem do weterynarza i na co powinnam zaszczepić mego króla:) i jak będziecie odp na ostatnie pytanie toprosę napiszcie na co to jest i ile może kosztować takie szczepienie:)
Króliczki szczepi sie na myxomatoze co 6 miesięcy i pomór co 9 miesiecy.
Neleży kontrolowac tez jego zęby (bo rosna przez całe zycie) oraz uszy.
Należy obcinac tez pazurki.
Ceny powyzszych zabiegów i szczepień podać może lekarz weterynariii z Krakvetu.
rzeczywiście co do rozmanażania zwierząt to trzeba bardzo dokładnie się zastanowić wcześniej tak aby te zwierzeta potem nie były usypiane, topione , wyrzucane. Co do mycia królików : królika się kąpie jeśli tego wymaga tj: choroby skóry, zabrudzenie sierści grożące chorobą skóry, rany itd. Zdarzają się króliki zupełnie bez ogona jest to taki defekt genetyczny.
Dojrzałość seksualna królików tj ok 3 miesięcy rozpłodowa 6-8 miesięcy. . Co do cen musisz się zalogować to wtwdy na priva otrzymasz wiadomość z cenami. Oficjalnie na stronie nie umieszczamy takich rzeczy gdyż może to stanowić naszą reklame.
Dojrzałość seksualna królików tj ok 3 miesięcy rozpłodowa 6-8 miesięcy. . Co do cen musisz się zalogować to wtwdy na priva otrzymasz wiadomość z cenami. Oficjalnie na stronie nie umieszczamy takich rzeczy gdyż może to stanowić naszą reklame.
-
Co do kąpania: jeżeli królik jest brudny to albo ma b.brudno w klatce, albo jest chory. Szczepienia:oprócz myksomatozy i pomoru także dobrze jest zaszczepić na pastereloze, królik musi także(w paszy lub jako proszek) dostawać kokcydiostatyk(przeciwko b.poważnej chorobie jaką jest kokcydioza).
Michał podaj mi nazwę atestowanej szczepionki dla królików przeciwko pasterellozie. Kokcidiostatyki tak, ale w dużych hodowlach w domach prawie w ogóle nie występuje za prawie 11 lat pracy miałem jeden przypadek. Więc jest to sprawa dyskusyjna.
-
Cunipastivac E (Puławy). Nie wiem jak jest z królikami domowymi ale w chowie jest to duży problem, w sumie jak ktoś ma miniaturke to co mu szkodzi zaszczepić.Jarek pisze:Michał podaj mi nazwę atestowanej szczepionki dla królików przeciwko pasterellozie. Kokcidiostatyki tak, ale w dużych hodowlach w domach prawie w ogóle nie występuje za prawie 11 lat pracy miałem jeden przypadek. Więc jest to sprawa dyskusyjna.
-
- Informacje
-