Nieufne świnki
Mam od pięciu miesięcy dwie świnki morskie. Staram się spędzać z nimi dużo czasu, ale cięgle się mnie boją. Nie chcą mi nawet jeść z ręki. Nie robię im żadnej krzywdy, mają spokój. Wołają o jedzenie, a potem ode mnie uciekają. Jak zyskać zaufanie nieufnych prosiaczków. Czasem mam wrażenie, że mnie wykorzystują. Wiem, że to głupie. Zwierzątka są w jednej klatce. Czy to może mieć znaczenie. Czy po prostu czują, że mnie nie potrzebują. Miałam już trzy świnki i z żadną nie miałam takich problemów. Lepiej było gdy miałam tylko jedną świnkę. Nawet wdrapywała się na łużko aby ze mną spać.
jedna uczy drugą złych nawyków, każda świnka ma też odmienny charakter . Jeśłi świnka dominująca jest płochliwa , nerwowa swojego rówieśnika może tego nauczyć.
nie ma na to jasnych reguł. Trzeba próbować. Ja miałem 2 świnki i każda miała innych charakter . Jedna była płochliwa, bojaźliwa, drugą wołam i reaguje jak pies i domaga się pieszczot ze strony człowieka.
Ja mam jedną świnkę od 5 lat i niestety jest cały czas nieufna, ale jak biorę ją na ręce to nie wyrywa się. Ale jak jest w klatce do nie pozwala się wziąc na ręce, nawet potrafi uszczypnąć ząbkami. Sądzę że to tylko zależy od charakteru świnki i nie da się z tym nic zrobić.
---
---
-
Moje świnki mają 3(adoptowana) i 6 lat (ze sklepu) (jak nie ponad) jedna oswoiła się szybciutko(ze sklepu), druga pomimo 2 lat u mnie dalej jest strasznie płochliwa choć oswojona. Także czasem nie ma reguły... Trzeba cierpliwości i mimo niepowodzeń oswajać świnki i przebywać z nimi jak najczęściej.
-
- Informacje
-