czy konieczna jest sterylizacja króliczka?

Porady dotyczące żywienia i pielęgnacji pozostałych zwierzaków (m.in. papugi, chomiki, świnki morskie, kanarki itp...)

Moderatorzy:Robert A., Jarek

agunia66

19 grudnia 2006, 23:18

Mam pytanie. Mam 3 letniego króliczka i chciałabym się dowiedzieć czy konieczna jest jej sterylizacja. Często na różnych stronach poświęconych królikom miniaturowym można spotkać się opinią, że króliki powyżej 3 roku życia w 70%, albo i więcej procentach chorują na nowotwory i dlatego ich właściciele powinni je wysterylizować. Czy to prawda, e procenty nieco mnie przerażają i wolałabym uniknąć takiego losu. Czy taki zabieg jest wogóle bezpieczny? Bardzo proszę o fachową poradę.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

20 grudnia 2006, 00:09

zabiegów tych wykonujemy dużo, są w miarę bezpieczne. Ustosunkuję się do tych % . Nie stwierdziłem tego w swojej praktyce. Gorzej i to dużo gorzej jest ze świnkami morskimi. W przypadku królic to bardzo mały odsetek nowotworów.
agunia66

20 grudnia 2006, 12:15

Dziękuję za szybką odpowiedź. Chciałabym jeszcze zapytać czy Pan jako lekarz zaleca sterylizację czy lepiej nie ingerować w organizm zwierzaczka? Opinia specjalisty jest dla mnie ważna. Skoro pisze Pan, że odsetek leczonych przez Pana królików jest mały to czy radziłby Pan zapobiegawczo wysterylizować naszego pupila czy zostawić tak jak jest?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

24 grudnia 2006, 08:26

ja podchodzę do tego tak. Jeśli są jakieś ewidentne wskazania do kastracji( choroby, znaczenie terenu, agresja, nadpobudliwośc, utrzymywanie parki i rozmnażanie niepotrzebne tych zwierząt) - to kastrować. Jeśli ktoś trzyma samą królice i dokładnie nic się nie dzieje to zastanawiałbym się z powodu występujących czasami komplikacji u tych zwierząt związanych z nakozą i niebezpieczeństwem tego zabiegu.
ODPOWIEDZ
  • Informacje