mam parkę świnek morskich w wieku 4 lata. Miały dzieci już dwa razy ostatni raz w kwietniu 2004 roku. Robiłam samiczce usg brzuszka ale nic nie wykazało, żadnych zmian. Oba prosiaki sa energiczne inormalnie jedzą. Czy jest jakaś często spotykana prawdopodobna przyczyna? I czy mogę coś zrobić, aby to zmienić.?? Czy nie stanowi taki stan rzeczy zagrożenia dla nich? Pani doktor, która je oglądała stwierdziła ze to moga być hormony, ale nie chciałyśmy robić badań bo prosiaki się bardzo stresowały. Dla uspokojenia dodam, że mam wielu chętnych wśród znajomych na ich dzieci bo świntuszki są piękne, a ich dzieci nie byly nigdy oddawane do sklepu.
PozdrawiaM
świnka morska nie ma dzieci!!
przeczytałem kilka razy twoje zapytanie i nie wiem o co w nim chodzi. Dlaczego miały robione usg. Uścislij pytanie.
no fakt troszkę to wyszło chaotycznie. Chodzi o to, że moje swinki miały juz dzieci. Ostatni miot był w kwietniu 2004 roku. po tym miocie oddzieliłam prosiaki od siebie (aby nie bylo następnej ciąży za wcześnie) na jakieś 2,5 m-ca, później znów zamieszkały razem, ale dzieci już nie mają. Dlaczego? Jaka może być prawdopodobna przyczyna, że para która jest rodzicami nie ma juz więcej dzieci?? USG samiczki było robione, aby sprawdzić czy nie ma zmian w obrębie narządów rodnych i w ogóle w jamie brzusznej- badanie nic nie wykazało. Brak dzieci nie jest dla mnie powodem do zmartwienia, ale obawiam się jakiejś choroby która może wpłynąć na stan sdrowia prosiaczka. Czy zakładając problemy hormonalne można podać prosiakowi (bez badań krwi) jakieś specyfiki? Dodam że prosiaczki maja po 3,5 oraz 4 lata. Ogólny stan zdrowia bardzo dobry. Rzadnych widocznych oznak jakiejkolwiek choroby.
-
- Informacje
-