Oduczyć...jeść?
Mam od..zawsze żółwika stepowego. Najpierw, dawno temu miał jako podłoże miał kamyki ale jeśli by je zjadł to by zdechł więc miał trociny ale jak by je miał to by powłaziły po skorupę i by zgniły, potem długo miał piasek a niedawno zaczął go jeść, słyszałam, że to normalne ale stolce składały się z samego piasku! Dowiedziałam się od kilku hodowców gadów, książek itd. że najlepsza na podłoże dla tego gatunku jest ziemia ogrodzicza a jeszcze lepiej mała ogrodnicza kora. Dzisiaj kupiłam korę i żółwikowi się bardzo spodobała, łatwiej mu się chodzi, ładniej pachnie, może się zakopać...ogólnie mu się podoba ale zaczął ją jeść tak jak piasek, jednak większe lub twardsze kawałki wypluł, przestał je jeść, pochodził i zasnął. Czy od kory może mu coś być? i czy oduczy się zjadać różnego rodzaju podłoża? no i dlaczego je zjada?
Widzę, że raczej na żółwiach nikt się tu za bardzo nie zna. Kupiłam go dawno temu i ciesze się, że już ich raczej nie sprzedają. A żółwik jak narazie przestał jeść podłoże
-
- Informacje
-