Kanarek i jego klatka

Porady dotyczące żywienia i pielęgnacji pozostałych zwierzaków (m.in. papugi, chomiki, świnki morskie, kanarki itp...)

Moderatorzy:Robert A., Jarek

JotBe
Kontakt:

05 września 2008, 19:39

Niedawno kupiłam klatkę dla kanarka. Niestety ostatnio przeczytałam że pręty w kolorach srebrnych i złotych są niekorzystne dla tych ptaków, ponieważ promienie słoneczne odbijają się i je oślepiają. Co mam teraz zrobić? Zastanawiałam się jeszcze nad pewnym rozwiązaniem, mianowicie mogę ustawić klatkę w miejscu gdzie nie będzie ona narazona na ciągły dostęp promieni świetlnych. Jednak sama nie wiem co zrobić. Jeżeli będzie ktoś miał jakiś pomysł byłoby bardzo fajnie. :D:D:):) pozdrawiam
harpia

05 września 2008, 22:29

Kanarki kochają słońce, jasne miejsca, ale należy uważać przy miejscach mocno nasłonecznionych, ptaszki te dość łatwo się przegrzewają.
Najlepszym wyjściem jest miejsce, w którym okresowo padają promienie słońca, ale jest również np. połowa klatki w cieniu (w tym miejscu najlepiej powiesić poidełko, żeby nie nagrzało się od słońca)

Pierwsze słyszę o tym z kolorami prętów, miałam kilka kanarków (teraz też mam jednego, to tradycja w rodzinie, że te małe ptaszki zawsze z nami są) i żadnemu nie przeszkadzały jasne pręty ;)
ODPOWIEDZ
  • Informacje